Ştefan Iordache

Ştefan Iordache (n. 3 februarie 1941, Calafat, România - d. 14 septembrie 2008, Viena, Austria) a fost unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film şi televiziune. A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. A avut de asemenea o îndelungată colaborare cu Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul Naţional de Televiziune, şi a jucat în numeroase filme pentru marele ecran.

Viaţa

Ştefan Iordache şi-a petrecut copilăria în cartierul Rahova din Bucureşti, într-o familie de oameni simpli, care şi-au dorit ca fiii lor să înveţe carte. În şcoală a fost bun la matematică şi ştiinţele exacte. Studiile teatrale nu au fost prima lui alegere. A dat la Teatru abia după ce a picat, la 16 ani, examenul de admitere la Medicină. După acest eşec, întâmplarea a făcut să fie inclus în brigada artistică a unei cooperative. În anul următor, 1959, a dat la Teatru şi a fost admis ultimul la IATC. A absolvit însă secţia de Actorie a institutului printre primii şi a avut o carieră artistică încununată de succes, până la sfârşitul vieţii. Ultimul său rol a fost Prinţul Potemkin, în piesa Ecaterina cea Mare, de George Bernard Shaw, pusă în scenă, în 2008 la Teatrul Naţional Bucureşti.

A fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela Tonitza-Iordache[1], teatrolog şi profesor universitar. Nu a avut copii.

Ştefan Iordache s-a stins din viaţă la 14 septembrie 2008 într-un spital din Viena. Actorul suferea de leucemie[2]. A fost înmormântat cu onoruri militare în comuna Gruiu.

Activitatea artistică

Filmografie

* 2007 – Ticăloşii
* 2007 – Agentul VIP
* 2004 – Faraonul
* 1997 – Omul zilei
* 1996 – Eu sunt Adam
* 1993 – Cel mai iubit dintre pamînteni
* 1985 – Oglinda
* 1992 – Hotel de lux
* 1991 – Cei care plătesc cu viaţa
* 1989 – Noiembrie, ultimul bal
* 1988 – Prinţul negru - film de televiziune
* 1986 – O clipă de răgaz
* 1985 – Ciuleandra
* 1985 – Glissando
* 1982 – Concurs
* 1981 – De ce trag clopotele, Mitică?
* 1981 – Înghiţitorul de săbii
* 1981 – Întoarce-te şi mai priveşte o dată
* 1981 – Pruncul, petrolul şi ardelenii
* 1980 – Bună seara, Irina
* 1979 – Bietul Ioanide
* 1978 – Avaria
* 1978 – Doctorul Poenaru
* 1978 – Ediţie specială
* 1973 – Proprietarii
* 1972 – Adio, dragă Nela!
* 1966 – Un film cu o fată fermecătoare
* 1965 – Calea Victoriei sau cheia visurilor
* 1965 – Gaudeamus igitur
* 1964 – Străinul

Premii

* Premiul ACIN, în anul 1978, pentru rolul său din filmul Ediţie specială, regizat de Mircea Daneliuc.
* Premiul ACIN, în anul 1984, pentru rolul său din filmul Glissando, regizat de Mircea Daneliuc.
* Premiul ACIN, în anul 1989, pentru rolul său din filmul Noiembrie, ultimul bal, regizat de Dan Piţa.
* Premiul UNITER pentru cel mai bun actor, în anul 2001, pentru rolul titular din Barrymore, în regia lui Gelu Colceag.
* Premiul de Excelenţă în cinematografia românească la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, 2006

Bibliografie

* Ludmila Patlanjoglu: Regele Scamator. Ştefan Iordache, Editura Nemira, 2004, ISBN 973-569-646-0
* Gabriela Lupu, Anca Nicoleanu: A murit cel mai iubit dintre pământeni: Ştefan Iordache, în Cotidianul, ediţia din 14 septembrie 2008

Rating: 
0
No votes yet