Aristide Demetriade

Aristide Demetriade[1] (n. 1872 - d. 1930) a fost un actor român, elev al lui Ştefan Vellescu, precum şi regizor de film. A jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Tragedian cu bogate resurse, Demetriade a interpretat cu patos romantic şi cu un deosebit simţ al nuanţelor, obţinând întruchiparea diferenţiată a fiecărui personaj, rolurile principale din piesele „Răzvan şi Vidra” de Bogdan Petriceicu Haşdeu, „Despot Vodă” de Vasile Alecsandri, „Trandafirii roşii” de Z. Bârsan, „Hamlet” şi „Iuliu Cezar” de „Shakespeare”, „Ruy Blas” de Victor Hugo, etc.

A fost unul dintre pionierii filmului românesc, regizând peliculele „Înşir'te mărgărite” (1911, alături de Gr. Brezeanu), „Independenţa României” (1912), „Scheci cu Jack Bill” (1913) şi „Oţelul răzbună” (1913). Dintre dumitrestenii uitati, care au făcut cinste locului unde si-au trăit copilăria este si actorul Aristide Demetriad.

A copilărit în casa de peste sosea de actualul cămin cultural din Dumitresti, unde a locuit familia sa , tatăl sau-Arhile Demetriad-fiind arendasul unei mosii.

Bibliografie

* Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964

Rating: 
0
No votes yet