Casimir Belcot

Casimir Belcot (n. 14 aprilie 1885, Ploieşti - d. 19 mai 1917, Bucureşti) a fost un actor român, elev al lui Constantin Nottara. Societar al Teatrului Naţional Bucureşti.

Mama sa era de origine germană, născută în România, iar tatăl polonez originar din Lemberg, de unde venise în 1859, devenind în 1883 cetăţean român. Tatăl său a fost armurierul şef al Regimentului 7 Prahova, timp de 35 ani, adică până la moartea sa.

Lui Casimir de copil i-a plăcut teatrul şi din timpul liceului chiar aranja şi juca spectacole de teatru. În timpul facultăţii, ca să poată trăi, a fost nevoit să-şi ia o slujbă la Poşta Centrală. După puţin timp însă a părăsit slujba şi s-a înscris şi la Conservator. După terminarea Conservatorului a plecat în turneu cu trupa lui Petre Liciu şi cu Petre Sturza.

În vara lui 1907 joacă în Bucureşti la Grădina Ambasadori în „Zozo" unde are o creaţie mare şi atrage atenţia publicului asupra sa. În acea stagiune s-a făcut el cunoscut. Atunci l-a văzut Al. Davilla care l-a chemat şi l-a angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti, direct stagiar.

A debutat în piesele „Răzvan şi Vidra" şi „Fântâna Blanduziei", cu succes mare. În 1910 este numit societar de clasa III, apoi de cl. I.

A jucat în Teatrul Naţional până la 1916.

În timpul războiului însă a contractat tifosul exantematic care l-a răpus la 19 Mal 1917.

Casimir Belcot este înmormântat la cimitirul Bellu.

Studii

* Şcoala primară şi liceul (1902) la Ploieşti.
* Facultatea de Drept Bucureşti
* Conservatorul de Artă Dramatică la clasa de dramă şi comedie a maestrului Nottara (1902-1906).

Bibliografie

* Arhiva Fabian Anton
* Lucian Predescu - Enciclopedia "Cugetarea"
* Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964

Rating: 
0
No votes yet