Colea Rautu

Colea Răutu (n. Nikolai Rutkovski, 28 noiembrie 1912, Limbenii Noi, judeţul Bălţi, astăzi în Republica Moldova - d. 13 mai 2008, Bucureşti) a fost un actor român de teatru şi film. A fost cel mai mare fiu din cei patru copii ai familiei Rutkovschi, alături de Larisa, Natalia şi Valentin. A fost elev la Colegiul „Regele Ferdinand” din Chişinău. Nu i-a plăcut niciodată cartea, aşa cum singur recunoştea, în schimb îi plăcea foarte mult fotbalul, jucând câtva timp în echipa Uzinelor „Mociorniţa” din Bucureşti. A urmat apoi Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti. A fost mai întâi corist la Opera din Cluj.

A debutat la Teatrul de Revistă „Cărăbuş” condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat pentru prima oară faimosul şlagăr „Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian.

La iniţiativa lui Sică Alexandrescu a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giuleşti. A jucat pentru scurt timp şi la Teatrul din Piteşti. A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât româneşti cât şi străine şi în seriale de televiziune.[1] Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a rămas reperul întregii sale filmografii. A debutat în film interpretând rolul protagonistului din „Desfăşurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda.[2] A interpretat roluri memorabile în „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Fraţii Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea” etc.

Actorul a primit premiul ACIN în 1988, pentru întreaga activitate, şi s-a numărat printre laureaţii Galei „Vârsta de Aur” din 2001, ai Premiilor Naţionale în Domeniul Teatrului şi Galei Premiilor în Cinematografie.

Filmografie

* Desfăşurarea (1954)
* Moara cu Noroc (1955) - Pintea
* Dincolo de brazi (1957)
* Bijuterii de familie (1957)
* Soldaţi fără uniformă (1960)
* Setea (1961)
* Vară romantică (1961)
* Lupeni 29 (1962)
* Pisica de mare (1963)
* Lumina de iulie (1963)
* Castelanii (1964)
* Răscoala (1965)
* Procesul alb (1965)
* Neamul Şoimăreştilor (1965) - Temir Bey
* Vremea zăpezilor (1966)
* Haiducii (1966)
* Fantomele se grăbesc (1966)
* De trei ori Bucureşti (1967)
* Răzbunarea haiducilor (1968) - Ibrahim
* Răpirea fecioarelor (1968) - Ibrahim
* Vânătorul de cerbi (1969)
* Die Lederstrumpferzählungen (1970) - serial TV (RFG) - 1 episod
* Zestrea domniţei Ralu (1970)
* Mihai Viteazul - Unirea (1970) - sultanul Mehmet III
* Mihai Viteazul (1970) - sultanul Murad III
* Haiducii lui Şaptecai (1970)
* Serata (1971)
* Săptămâna nebunilor (1971)
* Pădurea pierdută (1971)
* Facerea lumii (1971) - Filipache
* Lupul mărilor (1971) - serial TV (Austria) - Pete
* La Révolte des Haîdouks (1972) - serial TV (Franţa/România) - Mamoulos
* Explozia (1973) - Anghel
* Apachen (1973) - Nana
* Despre o anumită fericire (1973)
* Ştefan cel Mare (1974)
* Nemuritorii (1974) - Selim Paşa
* Ulzana (1974) - Nana
* Mastodontul (1975)
* Singurătatea florilor (1975)
* Toate pânzele sus! (1976) - serial TV - piratul Spânu
* Pintea (1976)
* Instanţa amână pronunţarea (1976)
* Accident (1977)
* Fair Play (1977)
* Regăsirea (1977)
* Pentru Patrie (1977) - col. George Slăniceanu
* Revanşa (1978)
* Drumuri în cumpănă (1978)
* Acţiunea „Autobuzul” (1978)
* Nea Mărin Miliardar (1979)
* Ultima noapte de dragoste (1979)
* Mihail, câine de circ (1979)
* O lume fără cer (1981)
* Duelul (1981) - Grigore Maimuca
* Acţiunea Zuzuc (1984)
* Atkins (1985) - film TV (RDG)
* Căutătorii de aur (1986)
* Mircea (1989)
* Cel mai iubit dintre pământeni (1993)

Rating: 
10
Average: 10 (1 vote)