Constantin Rautchi

Constantin Rauţchi (n. 22 mai 1934, Bucureşti - d. 17 noiembrie 1984, Bucureşti) a fost un actor român de teatru şi film, de o deosebită expresivitate.

Debutează la Teatrul Naţional din Craiova, făcînd parte din generaţia de aur a teatrului românesc, promoţia 1956. Legendar prieten şi coleg cu Gheorghe Cozorici îşi continuă cariera teatrală la Teatrul Naţional din Bucureşti. Astfel, rămâne de neuitat, alături de Florin Piersic în Oameni şi Şoareci (regia: Alexandru Finţi), în Bufonul din Regele Lear de Shakespeare(regia: Radu Penciulescu) sau ca protagonist în Hagi Tudose.

În 1956, împreună cu Amza Pellea şi Dinu Cernescu a fost arestat de autorităţile comuniste, fiind totuşi, cu toţii, eliberaţi după scurt timp.

Studii

* Liceul industrial "Polizu"
* Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti

Filmografie

* Alo? Aţi greşit numărul (1958)
* Bădăranii (1960)
* Celebrul 702 (1962)
* Lupeni 29 (1962)
* Linişte (1963)
* Titanic vals (1964) - Un funcţionar la primărie
* Camera albă (1964)
* Străinul (1964)
* Neamul Şoimăreştilor (1965)
* Vremea zăpezilor (1966)
* Maiorul şi moartea (1967)
* Zile de vară (1968)
* Oameni sărmani (1969) (film TV) - Makar Alekseyevich
* Brigada Diverse intră în acţiune (1970)
* Ítélet (1970)
* Ciprian Porumbescu (1972)
* Aventurile lui Babuşca (1973)
* Dimitrie Cantemir (1973)
* Dincolo de nisipuri (1973)
* Muntele ascuns (1974)
* "Lockruf des Goldes" (1975) - miniserial TV - Caribou-Charly
* Mastodontul (1975)
* Muşchetarul român (1975)
* Roşcovanul (1976)
* Serenadă pentru etajul XII (1976)
* Dincolo de orizont (1978)
* Capcana mercenarilor (1980)
* Întoarce-te şi mai priveşte o dată (1981)
* Căutătorii de aur (1986)

Rating: 
0
No votes yet