Costache Aristia

Constantin (Costache) Aristia (n. 1800 - d. 1880) a fost un actor, scriitor şi om politic român, de origine grec. A participat la răscoala lui Tudor Vladimirescu şi la revoluţia din 1848. Artist-cetăţean, Aristia a imprimat teatrului un caracter militant politic.

Actor şi scriitor

După o scurtă apariţie, ca elev, pe scena de la Cişmeaua Roşie, a fost trimis de domniţa Ralu Caradja la şcoala din Paris a lui Joseph François Talma. Întors în ţară, a întemeiat în 1833, împreună cu alţi intelectuali legaţi de mişcarea revoluţionară democrată, prima şcoală de artă dramatică. Pregătind primele cadre profesionale de actori, el a pus bazele teatrului cult în Ţara Românească. A tradus din Homer (publică la Bucureşti, în 1837, prima traducere în româneşte a Iliadei), Alfieri, etc.

În 1853 întemeiază ziarul Săteanul creştin.

Printre elevii lui Aristia s-au numărat Costache Caragiale şi Eufrosina Popescu.
[modificare] Revoluţionar

Aristia a participat la răscoala lui Tudor Vladimirescu ca eterist, luptând alături de Alexandru Ipsilanti la Drăgăşani (1821).

Mai târziu, participă la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească. Este ales comandant al Gărzii Naţionale. Exilat după înfrângerea Revoluţiei, trăieşte în Austria, Franţa, Turcia şi Grecia. În 1851 i se permite să se întoarcă în ţară.

Bibliografie

* Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964
* Ion Heliade Rădulescu, Scrisori şi acte, Bucureşti, 1972 (notiţă biografică despre Aristia - p.27)

Rating: 
0
No votes yet