Dorel Visan

Dorel Vişan (n. 23 iunie 1937, comuna Tăuşeni, judeţul Cluj) este un actor, director şi poet român. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producţii româneşti şi internaţionale.

Biografie

Dorel Vişan s-a născut la data de 23 iunie 1937 în comuna Tăuşeni (judeţul Cluj). A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti. După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca actor la Teatrul "Lucian Blaga" din Cluj.

Este unul din cei mai importanţi actori de film din România şi unul din puţinii, care au ajuns la o solidă reputaţie europeană. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia „Păcală“, iar patru ani mai târziu este magistral în „Între oglinzi paralele“, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul „Iacob“, film în care Vişan a realizat rolul său de referinţă. Interpretarea sa din acest film a fost foarte apreciată. Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: "Dorel Vişan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute". [1]

După ce în anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeţii, în anul 1995 acelaşi regizor i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul „Senatorul melcilor“. Pentru prestaţia din film a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franţa. Presa franceză şi criticii de film l-au elogiat astfel:

* ”Senatorul e genial interpretat de Dorel Vişan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. “Senatorul melcilor” ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vişan, în rolul titular”. (Thierry Jousse – Cahiers du Cinema).

* “Se reţine jocul excepţional al lui Dorel Vişan în rolul senatorului. Acest rol ar fi putut foarte bine să-i aducă un premiu de interpretare masculină” (Montreal). [2]

În anii următori, Dorel Vişan a jucat în filmele „Magnatul“ (2004) şi „Sistem nervos“ (2005). În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena Teatrului din Cluj şi din filme, a fost şi director al Teatrului "Lucian Blaga" din Cluj, precum şi profesor la Universitatea "Babeş-Bolyai" din acelaşi oraş.

Anul acesta, Dorel Vişan va putea fi văzut în: „Der Gekopfte Hahu“, „The Dot Man“, şi în „Ticăloşii“, trei producţii care se vor adăuga celor peste 120 de roluri de teatru şi film cărora inegalabilul artist le-a dat viaţă..

De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii:

* Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costineşti (1981),
* Cel mai bun actor al anului acordat de Asociaţia Oamenilor de Teatru (1987),
* nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988),
* Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din "Senatorul melcilor" la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa (1995),
* Milleniu - Hall of Fame - "Honoring prominent citizens of the Twentieth Century" (1998),
* Premiul de Excelenţă la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).

Dorel Vişan s-a căsătorit la data de 30 decembrie 1964 cu Maria Vişan. Au fost căsătoriţi timp de 29 ani, până la decesul acesteia la 14 iulie 1993. Împreună au trei copii.
„Credinţa mea, pe care o propovăduiesc pe unde pot, este că un artist nu trebuie să facă roluri, ci să recreeze destine. Mă consider un norocos, deşi am trăit multe întâmplări pe care nu le-am pus pe seama norocului. [...] Poate singurul meu regret este cel pe care l-am spus la finalul filmului «Magnatul» în personajul pe care l-am făcut atunci: «Nu-mi pare rău că mor, îmi pare rău că nu m-am priceput să trăiesc». [3]”
—Dorel Vişan

Activitate literară

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista "Steaua". A publicat până în prezent 4 volume de versuri. Numele său a fost inclus în antologiile Poeţi clujeni contemporani (1997) şi Un pahar cu lumină. Poeţi contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vişan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Volume publicate

* De vorbă cu Domnul (1997) - versuri;
* Vremea cireşelor amare (1998);
* Păcate... (2000);
* Psalmi (2003) etc.

Filmografie

* Păcală (1974) - Călăul
* Trecătoarele iubiri (1974) - Dispecerul
* Tănase Scatiu (1976) - Nichitache
* Mânia (1977) - Maiorul de Cavalerie
* Între oglinzi paralele (1978) - Lumânăraru
* Iarba verde de acasă (1978) - fratele lui Ştefan
* Gustul şi culoarea fericirii (1978) - directorul
* Drumuri în cumpănă (1978) - fiul
* Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (1979) - călăul
* Înainte de tăcere (1979) - primarul
* Bietul Ioanide (1979) - fiul lui Hagienuş
* Rug şi flacără (1980) - Bogathy
* Mireasa din tren (1980) - tatăl lui Filimon
* O lacrimă de fată (1980)
* Casa dintre câmpuri (1980) - miliţianul
* Bună seara, Irina (1980) - scafandrul
* Semnul şarpelui (1981) - Odoleanu
* Probleme personale (1981) - Primul secretar
* Castle in the Carpathians (1981) - Partenie
* Baloane de curcubeu (1982) - Ene Lelea
* Năpasta (1982) - Gheorghe
* Femeia din Ursa Mare (1982) - Murgu
* Faleze de nisip (1983) - miliţianul
* Lovind o pasăre de pradă (1984) - Panaitescu
* Eroii nu au vârstă (1984) - avocatul, serial TV
* Bunicul şi o biată cinste (1984)
* Domnişoara Aurica (1985) - Curcuman
* Furtună în Pacific (1985) - Mecanic şef Marcu
* Piciu (1985) - Ţăran
* Sezonul pescăruşilor (1985) - Simion
* Sper să ne mai vedem (1985) - Bogdan
* Declaraţie de dragoste (1985) - Nea Tăticu
* Cale liberă (1986) - colonelul genist
* Pădureanca (1987) - Popa Furtună
* Moromeţii (1987) - Tudor Bălosu
* Iacob (1988) - Iacob
* Un bulgăre de humă (1989) - Ion Creangă
* Undeva în Est (1991) - Lupşe
* Drumul câinilor (1991) - Primarul
* Rămânerea (1992) - Preotul
* Balanţa (1992) - preotul rural
* Vulpe - vânător (1993)
* Timpul liber (1993) - Şef cadre
* Oglinda (1993) - Petru Groza
* Cel mai iubit dintre pământeni (1993) .... Gardianul 'Dumnezeu'
* Senatorul melcilor (1995) - senatorul Vârtosu
* Prea târziu (1996) - Prefectul
* Ultima gară (1998) - Bălan
* Fii cu ochii pe fericire (1999) - Tatăl
* Torniamo a casa (1999) - film T)
* Zapping (2000) - Poliţistul
* Manipularea (2000)
* Valsul lebedelor (2002) (film TV) - Constantin Dicu
* Turnul din Pisa (2002) - Dorel
* Occident (2002) - Poliţistul
* Noro (2002) - Tatăl lui Norocel
* Magnatul (2004) - Mircea Moraru
* Sindromul Timişoara - Manipularea (2004) - Generalul
* Dallas Pashamende (2005) - Poliţistul
* Sistemul nervos (2005) - Ministrul orb
* Ticăloşii (2007) - Finanţatorul partidului
* Gala (2007) (serial TV)
* Inimă de ţigan (2007) (serial TV) - Senatorul
* The Dot Man (2007) - Iosif
* Beyond America (2008) - Colonelul Marcus
* Cocoşul decapitat (2008) - Mailat

Rating: 
0
No votes yet