Florin Piersic

Florin Piersic (n. 27 ianuarie 1936, Cluj)[1] este un actor român de teatru şi film. A jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice, haiduci.

Biografie

S-a născut la Corlata, judetul Suceava ca fiu al medicului veterinar bucovinean Ştefan Piersic.[3]

A absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC, astăzi UNATC), promoţia 1957. Are o bogată activitate teatrală (Teatrul Naţional Bucureşti).[4]

În anii '60, Florin Piersic se căsătoreşte cu actriţa Tatiana Iekel[5], care i-a dăruit şi primul copil, pe Florin Jr.[5] A doua soţie a fost tot o actriţă, Anna Szeles[5], alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985 Anna Széles a cerut şi a obţinut divorţul şi s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea şi pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relaţie de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.[5]

În 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”[6].

Filmografie

* Ciulinii Bărăganului (1957)
* O poveste obişnuită... o poveste ca în basme (1959)
* Aproape de soare (1960)
* Flăcăul şi focul (1960)
* Celebrul 702 (1961)
* S-a furat o bombă (1961)
* Drum nou / Lada cu zestre (1961)
* Paşi spre lună (1963)
* Neamul Şoimăreştilor (1964)
* De-aş fi... Harap-Alb (1965) - Harap-Alb
* Răscoala (1965)
* Şapte băieţi şi-o ştrengăriţă (1966)
* Tunelul (1966)
* Frumoasele vacanţe (1967)
* Bătălia pentru Roma (1968)
* Columna (1968)
* Kampf um Rom II - Der Verrat (1969)
* Haiducii lui Şaptecai (1970) - Anghel Şaptecai
* Mihai Viteazul (1970) - Preda Buzescu
* Săptămîna nebunilor (1971)
* Zestrea Domniţei Ralu (1971) - Anghel Saptecai
* Aventuri la Marea Neagră (1972)
* Paraşutiştii (1972)
* Explozia (1973)
* Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974)
* Agentul straniu (1974)
* Fraţii Jderi (1974) - Damian Jder
* Un August în flăcări (1974)
* Elixirul tinereţii (1975)
* Comoara din Carpaţi (1975)
* Pintea (1976) - Grigore Pintea
* Cuibul salamandrelor (1976)) - Dan
* Instanţa amînă pronunţarea (1976)
* Roşcovanul (1976)
* Tufă de Veneţia (1976)
* Eu, tu şi Ovidiu (1977) - Prometeu
* Războiul de Independenţă (1977)
* Regăsire (1977)
* Ultima frontieră a morţii (1979)
* Rug şi flacară (1979)
* Drumul oaselor (1980) -Mărgelatu'
* Reţeaua S (1980)
* Trandafirul galben (1982) - Mărgelatu'
* O lebădă iarna (1983)
* Galax, omul păpuşă (1983)
* Misterele Bucureştilor (1983) - Mărgelatu'
* O lebădă iarna (1983)
* Masca de argint (1984) - Mărgelatu'
* Rămăşagul (1984)
* Colierul de turcoaze (1985) - Mărgelatu'
* Racolarea (1985)
* Totul se plăteşte (1986) - Uligaie
* În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
* Fix alert (2004)
* Eminescu versus Eminem (2005)
* Maşini- dublaj, Mack (voce vers.română) (2006)
* Lacrimi de iubire (Serial TV) (2005) - Tatal Alexandrei
* Maşini 2- dublaj, Mack (voce vers.română) (2011)

Teatru

* Act veneţian
* Zbor deasupra unui cuib de cuci
* Gaiţele
* Logodnicele aterizează la Paris
* Oameni şi şoareci
* Străini în noapte

Teatru TV

* Visul unei nopţi de iarnă
* Ultima haltă în paradis

Rating: 
0
No votes yet