Gheorghe Mureşan

Gheorghe Dumitru Mureşan (n. 14 februarie 1971 în Tritenii de Jos, Cluj) este un fost jucător NBA născut în România. La înălţimea de 2,31 m, deţine împreună cu Manute Bol titlul de cel mai înalt jucător din istoria NBA.

Gheorghe Mureşan este cel mai cunoscut sportiv român intrat in vizorul lumii sportive datorită selecţiei observative. Având o înaltime peste medie la vârsta junioratului a fost imediat reperat de către specialiştii de la Clubul Sportiv al Universităţii Cluj. De aici, datorită aptitudinilor sale, jucătorul a evoluat şi curând a atras atenţia selecţionerului echipei naţionale şi mai apoi echipelor din străinatate: Pau-Orthez, Washington Bullets şi New Jersey Nets.

A încercat şi actoria, fiind un personaj principal în filmul Gigantul Meu din 1998, în care a jucat împreună cu Billy Crystal.

Recordul său pentru naţionala României este de 42 de puncte, reuşite într-un meci cu Suedia, în noiembrie 1992. În 1993 a pătruns în liga profesionistă nord-americană (NBA), evoluând cinci sezoane pentru Washington Bullets (1993-1998) şi două pentru New Jersey Nets (1998-2000). În sezonul 1995-1996 a primit premiul NBA Most Improved Player Award.

Rating: 
0
No votes yet