Horia Şerbănescu

Horia Şerbănescu (n.16 martie 1924, Bucureşti - 19 septembrie 2010, Bucureşti) a fost un actor de comedie român.

Popular actor de comedie şi de revistă, pe scenă şi la televiziune. În film, sporadice roluri secundare.

A debutat pe scenă la vîrsta de 5 ani, în 1929, interpretînd rolul Regelui Mihai în piesa Miss Revista. La aceeaşi vîrstă este descoperit pe scena de la Cărăbuş de regizorul Paul Gusti care-l aduce pe Horia Şerbănescu la Teatrul Naţional în rolul dublu Statu Palmă Barbă Cot din spectacolul Rodia de Aur. Cum spectacolul a fost primul de acest gen transmis la Radio, Horia Şerbănescu este astăzi cel mai vechi colaborator al Radiodifuziunii Române.
Horia Şerbănescu, la vîrsta de 5 ani, în rolul lui Statu Palmă Barbă Cot

A jucat pe scena Teatrului din Sărindar – condus de Tudor Muşatescu şi pe scena de la Teatrul nostru, condus de Dina Cocea. La acesta din urmă a activat ca actor, sufleor, regizor de culise şi... dactilografă. S-a stransferat apoi la Teatrul Victoria.

Primul mare succes al său a fost înregistrat la Grădina Volta Buzeşti cu piesa Profesorul de franceză semnată de Tudor Muşatescu.

Primul cuplu artistic a fost format de Horia Şerbănescu şi Emil Popescu.

Alături de un alt partener de aur, Radu Zaharescu, actorul a scris istoria Teatrului de Revistă, identificîndu-se practic, cu existenţa acestuia, din momentul în care a fost lansat de Constantin Tănase, la "Cărăbuş". De-a lungul anilor acesta a fost cuplul cel mai solicitat de Televiziunea Română.

Horia Şerbănescu a avut doi copii: Mugur şi Ilinca.

Filmografie

Horia Şerbănescu prezentat în emisiunea filatelică 2007

* Răsună valea (1949)
* Directorul nostru (1955)
* Telegrame (1959)
* Politică şi delicatese (1963)
* Paşi spre lună (1963)
* Mofturi 1900 (1964)
* Căldură mare

Roluri în teatru

* Pe aripile Revistei - unde a interpretat un terţet de zile mari, Trei Căluşari, alături de N. Stroe şi Radu Zaharescu.
* Vitamina M... Muzica!
* Horia şi Radu îşi asumă riscul - 1967
* Cu muzica e... de glumit! - 1965
* Carnaval la Tănase - 1964
* Ca la Revistă - 1963
* Concertul tinereţii - 1960
* Nepotul domnului prefect 1950
* Rodia de aur 1929
* Miss Revista 1929

Rating: 
0
No votes yet