Ileana Stana-Ionescu

Ileana Stana-Ionescu (n. 14 septembrie 1936, Brad, judeţul Hunedoara) este o actriţă româncă, aleasă ca deputat de municipiul Bucureşti în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorităţii italienilor din România (actriţa fiind italiancă după mamă).

După absolvirea Liceului teoretic, a debutat ca actriţă în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în “Şcoala femeilor” de Molière. În anul 1959 se transferă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Din anul 1965 desfăşoară o prestigioasă activitate teatrală la Teatrul Naţional din Bucureşti, precum şi la televiziune. Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Filmografie

* Merii sălbatici (1964)
* Un film cu o fată fermecătoare (1966)
* Drum în penumbră (1972)
* Păcală (1974)
* Un august în flăcări (1974) - serial TV
* Gloria nu cântă (1976)
* Serenadă pentru etajul 12 (1977)
* Tufă de Veneţia (1977)
* Eu, tu şi Ovidiu (1977)
* Al patrulea stol (1979)
* Singur printre prieteni (1980)
* Dumbrava minunată (1980)
* Şantaj (1981) - maiorul Minerva Tutovan
* Alo, aterizează străbunica! (1981)
* Grăbeşte-te încet (1981)
* Pe malul stâng al Dunării albastre (1983)
* Secretul lui Bachus (1984)
* Cucoana Chiriţa (1986)
* Cuibul de viespi (1986) - Fraulein
* Secretul lui Nemesis (1986)
* Chiriţa în Iaşi (1987)
* Zâmbet de soare (1987)
* Campioana (1989)
* Harababura (1990)
* Bloodlust: Subspecies III (1994)
* Meurtres par procuration (1995) - Directoarea
* Aici nu mai locuieşte nimeni (1995)
* Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
* Căsătorie imposibilă (2004) - serial TV
* Milionari de weekend (2004) - soţia lui Saizman
* O soacră de coşmar (2006) - serial TV
* Păcală se întoarce (2006) - soţia deputatului
* Fetele marinarului (2009)- serial TV - Marta

Roluri în teatru

Teatrul de Stat, Reşiţa: 1955 - 1959

* Zina - "Familia lui Allan" de Gusein Muhtarov, regia Eugen Vancea, 1959
* Natalia - "Vassa Jeleznova" de Maxim Gorki, regia Eugen Vancea, 1958
* Tereza - "Reţeta fericirii" de Aurel Baranga, regia Eugen Vancea, 1958
* Kathleen - "Kathleen" de Michael Sayers, regia Iosif Maria Biţă, 1958
* Făt Frumos - "Înşir`te mărgărite" de Victor Eftimiu, regia Alexandru Miclescu, 1958
* Agripina - "Ochiul babei" de Ion Creangă, regia Iosif Maria Biţă, 1957
* Mariana - "Nota zero la purtare" de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu, regia Iosif Maria Biţă, 1957
* Anejca - "Judecată sângeroasă" de Iosif Kaxetan Tyl, regia Ion Deloreanu, 1956
* Agnes - "Şcoala femeilor" de J.B.P. Molière, regia Gheorghe Ionescu, 1955 - Debut

Teatrul Tineretului Piatra Neamţ: 1961 - 1966

* Ema, Anca - "Fii cuminte, Cristofor" de Aurel Baranga, regia Cornel Todea, 1964
* Lady Torrance - "Orfeu în infern" de Tennessee Williams, regia Cornel Todea, 1964
* Cherry - "Staţia de autobuz" de William Inge, regia Ion Cojar, 1964
* Concetta - "Mizerie şi nobleţe" de Eduardo Scarpeta, regia Cornel Todea, 1964
* Celia - "Casa cu două intrări" de Calderon de la Barca, regia Gheorghe Jora, 1963
* Lissette - "Jocul dragostei şi al întâmplării" de Pierre de Marivaux, regia Lucian Giurchescu, 1962
* Prostituata - "Generalul şi nebunul" de Angelo Vaghenstien, regia Cornel Todea, 1962
* Katea - "Povestea unei iubiri" de Konstantin Simonov, regia Cristian Munteanu, 1959
* Manţi - "Nu sunt Turnul Eiffel" de Ecaterina Oproiu, regia Ion Cojar, 1965

Teatrul Naţional, Bucureşti

* Corul norilor - "Comedia norilor" după Aristofan, regia Dan Tudor, 2009
* Doamna Mase - "Molto, gran' impressione" de Romulus Vulpescu, regia Dan Tudor, 2009
* Amelia - "Sâmbătă, duminică, luni" de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu, 2007
* Stăvăroaia - "Iolul şi Ion Anapoda" de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar, 2006
* Ana Petrovna - "Maşinăria Cehov" de Matei Vişniec, regia Cristian Ioan, 2003
* Melissa Gardner - "Scrisori de dragoste" de Albert Ramsdell Gurney, regia Mircea Cornişteanu, 2001
* Phoebe - "Cabotinul" de John Osborne, regia Alice Barb, 1997
* Contessina - "O batistă în Dunăre" de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, 1997
* Coana Safta - "Anton Pann" de Lucian Blaga, regia Dan Micu, 1995
* La Poncia - "Casa Bernardei Alba" de Federico Garcia Lorca, regia Felix Alexa, 1994
* Liubov Ranevskaia - "Livada de vişini" de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992
* Hecuba - "Troienele", Doica - „Medeea" de Seneca în „Trilogia antică", regia Andrei Şerban, 1990
* Marina - "Bădăranii" de Carlo Goldoni, regia Victor Moldovan, 1988
* Chiriachiţa - "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, regia Mihai Berechet, 1983
* Fraulein - "Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu, 1977
* Eleonora - "Trei fraţi gemeni veneţieni" de Aldo Matiuzzi Colalto, regia David Esrig, 1973
* Chiralina - "Coana Chiriţa" de Tudor Muşatescu, regia Horea Popescu, 1969
* Nastasia Filipovna - "Idiotul" de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finţi, 1969

Teatrul de Stat Braşov

* Melissa Gardner - "Scrisori de dragoste" de Albert Ramsdell Gurney, regia Mircea Cornişteanu

Teatrul Lucia Sturdza Bulandra:

* Dacia - "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, regia Toma Caragiu

Teatrul de revistă Constantin Tănase

* Berta - "Boeing, Boeing" de Marc Camoletti
* Soţia - "Micul infern" de Mircea Ştefănescu
* Somnoiu - "Funcţionarul de la Domenii" de Petre Locusteanu

Televiziune (selectiv)

* "Patima roşie" de Mihail Sorbul (Tofana)
* "Doctor fără voie" de Moliere
* "Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu (Zoita)
* "Titanic vals" de Tudor Muşatescu (Dacia)
* "Doctor în filosofie" de Bronislav Nuşici (Dna Draga)
* "Nu-ţi plătesc" de Eduardo de Fillippo (Mama)
* "Când vine barza" de Andre Roussin (Olimpe Jaquet)
* "Invitaţie la castel" de Jean Anouilh (Constesa Funella)
* "Escu" de Tudor Muşatescu (Miza)
* "Inelul de briliant" după Liviu Rebreanu

Premii şi distincţii

* Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, 2002
* Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, 2001
* Premiul de Excelenţă al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos" pentru „O batistă în Dunăre" de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, 1998
* Premiul ACIN România pentru rolul secundar în filmul „Aici nu mai locuieşte nimeni", regia Malvina Urşianu, 1996
* Premiul de interpretare feminină pentru rolul Coana Safta - „Anton Pann", de Lucian Blaga la Festivalul Lucian Blaga, 1995
* Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică, 1985
* Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică, 1976
* Festivalul Naţional de teatru pentru rolul Chiralina - „Coana Chiriţa" de Tudor Muşatescu, regia Horea Popescu, 1969
* Concursul republican pentru rolul Prostituata - „Generalul şi nebunul" de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963

Rating: 
0
No votes yet