Ion Besoiu

Ion Besoiu (n. 11 martie 1931, Sibiu) este un actor de teatru şi film român.

A absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu.

A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureşan, în care a avut ca parteneri mari actori ca Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoianov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Activitatea sa cinematografică este şi ea impresionantă. Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".

În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut.

Ion Besoiu este preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

Controverse

În aprilie 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a lui Ion Besoiu[1].

Conform Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) domnul Besoiu a colaborat cu Poliţia Politică a regimului comunist (Securitate) având numele conspirativ de Bogdan.

Filmografie

1. "Regina - Don Tito" (2009)
2. "Lombarzilor 8" (2006)
3. Tancul (2003)
4. Şoapte de amor (1994)
5. Oglinda (1993)
6. Polul Sud (1993)
7. Subspecies (1991)
8. Im Süden meiner Seele (1989)
9. Kilometrul 36 (1989)
10. Mircea (1989)
11. Iacob (1988)
12. Liliacul înfloreşte a doua oară (1988)
13. François Villon - Poetul vagabond (1987)
14. Totul se plăteşte (1986)
15. Colierul de turcoaze (1985)
16. Masca de argint (1985)
17. Noi, cei din linia întîi (1985)
18. Racolarea (1985)
19. Secretul lui Nemesis (1985)
20. Sper să ne mai vedem (1985)
21. Ziua Z (1985)
22. Horea (1984)
23. Căruţa cu mere (1983)
24. Fructe de pădure (1983)
25. Misterele Bucureştilor (1983)
26. Viraj periculos (1983)
27. "Lumini şi umbre: Partea II" (1982)
28. Mult mai de preţ e iubirea (1982)
29. Pădurea nebună (1982)
30. Convoiul (1981)
31. Duelul (1981)
32. Un echipaj pentru Singapore (1981)
33. "Lumini şi umbre: Partea I" (1981)
34. Şantaj (1981)
35. Capcana mercenarilor (1980)
36. Drumul oaselor (1980)
37. La răscrucea marilor furtuni (1980)
38. Bietul Ioanide (1979)
39. Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii (1979)
40. Mihail, câine de circ (1979)
41. Ultima noapte de dragoste (1979)
42. Cianură şi picatură de ploaie (1978)
43. Doctorul Poenaru (1978)
44. Rătăcire (1978)
45. Revanşa (1978)
46. Împuşcături sub clar de lună (1977)
47. Toate pînzele sus (1976)
48. Muşchetarul român (1975)
49. Actorul şi sălbaticii (1974)
50. Agentul straniu (1974)
51. Nemuritorii (1974)
52. Păcală (1974)
53. Un comisar acuza(1973)
54. Dimitrie Cantemir (1973)
55. Ultimul cartuş (1973)
56. Viforniţa (1973)
57. Bariera (1972)
58. Ciprian Porumbescu (1972)
59. Săgeata căpitanului Ion (1972)
60. Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971)
61. Printre colinele verzi (1971)
62. Puterea şi adevărul (1971)
63. Asediul (1970)
64. B.D. în alertă (1970)
65. Mihai Viteazul (1970)
66. Mihai Viteazul - Unirea (1970)
67. Castelul condamnaţilor (1969)
68. Răpirea fecioarelor (1968)
69. Fantomele se grăbesc (1966)
70. Haiducii (1966)
71. Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965)
72. Neamul Şoimăreştilor (1965)
73. Răscoala (1965)
74. Şah la rege (1965)
75. Camera albă (1964)
76. Cartierul veseliei (1964)
77. Partea ta de vină (1963)
78. Tudor (1962)
79. Furtuna (1960)
80. Setea (1960)
81. Vultur 101 (1957)

Teatrografie

* Cloşca - „Procesul lui Horia” de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1967
* Corbea - „Luceafărul” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Ion Cojar, Teatrul Bulandra, 1967
* Iasa - „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Lucian Pintilie, Teatrul Bulandra, 1967
* Kurt - „Dansul mortii” de August Strinberg, regia Iannis Veakis, Teatrul Bulandra, 1968
* Tournel - „Puricele” de Georges Feydeau, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1969
* Valentine - „Love for Love” de William Congreve, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1969
* Dobrişor - „Aceşti nebuni făţarnici” de Teodor Mazilu, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1970
* Ofiţerul - „Patru oameni fără nume” de Radu Badila, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1971
* Lorenzo - „Anunţul la mica publicitate” de Natalia Gingsburg, Teatrul Bulandra, 1973
* Damian - „Între noi n-a fost decât tacere” de Lia Crisan, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1973
* Trigorin - „Pescăruşul” de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1977
* Gicu Crucescu - „Alibi” de Ion Băieşu, regia Cornel Todea, Teatrul Bulandra, 1978
* Roman Romanovici - „Infidelitate conjugală” de Leonid Zorin, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1979
* Reporterul - „Anchetă asupra unui tânar care nu a făcut nimic” de Adrian Dohotaru, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1980
* Gines Pardo - „Judecata în noapte” de Antonio Buero Vallejo, Teatrul Bulandra, 1981
* Gilu - „Mormântul calaretului avar” de D.R. Popescu, regia Mircea Marin, Teatrul Bulandra, 1981
* Timofei - „Rezervatia de pelicani” de D.R. Popescu, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra, 1983
* Knapp - „Passacaglia” de Titus Popovici, regia Mircea Cornisteanu, Teatrul Bulandra, 1984
* Serebreakov - „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, regia Alexa Visarion, Teatrul Bulandra, 1985
* Polonius - „Hamlet” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1985
* Ioan - „Io, Mircea Voievod” de Dan Tarchila, regia Alexandru Tocilescu, 1986
* Nichi - „Dimineaţa pierdută” de Gabriela Adameşteanu, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1986
* Oronte - „Mizantropul” de Moliere, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra, 1989
* Tezeu - „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1991
* Petronio - „Teatrul comic” de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcarete, Teatrul Bulandra, 1992
* Oscar Kroge - „Mephisto” de Klaus Mann, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1993
* Corifeu - „Antigona” de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1993
* Antigonus - „Poveste de iarnă” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1994
* Ferapont - „Trei surori” de A. P. Cehov, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1995
* Octavius Caesar - „Julius Caesar” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1995
* Primul interpret - „Şase personaje în cautarea unui autor” de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1995
* Senecus - „Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu, Teatrul Bulandra, 1996
* Contele Lieuville - „Vânzătorii gloriei” de Marcel Pagnol, regia Eli Malka, Teatrul Bulandra, 1996
* Colonelul - „Mutter Courage” de Bertolt Brecht, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1999
* Profesorul - „Există nervi” de Marin Sorescu, regia Puiu Serban, Teatrul Bulandra, 2001
* Muhoianov Ivan Matveevici - „Oblomov” dupa I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra 2003

Rating: 
0
No votes yet