Ion Sapdaru

Ion Sapdaru (n. 4 august 1961, Doroţcaia, Republica Moldova) este un actor, regizor şi scenarist român, laureat al Premiilor Gopo.

A absolvit facultatea de teatru din Chişinău în 1983 şi facultatea de film VGIK din Moscova în 1989, are un masterat în regie /fără licenţă / clasa profesorului Ion Ungureanu în 1990. Este actor şi regizor la Teatrul Naţional din Iaşi, este regizor la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani. A fost asistent la Facultatea de teatru G.Enescu, Iaşi (1990-1992, 1994-1997). A fost premiat de Uniter în 2009 pentru cea mai bună piesă, Natură moartă cu nepot obez, dar după două zile i s-a retras premiul pentru că s-a descoperit că a fost publicat un fragment din piesă (fără ştirea autorului) într-o revistă literară din Basarabia, regulamentul interzicând acest lucru.[necesită citare]

Premii

* premiul pentru cel mai bun actor - Braşov 1994[necesită citare]
* premiul pentru cel mai bun rol secundar - Timişoara 1996[necesită citare]
* premiul pentru cel mai bun regizor - vaslui 1996[necesită citare]
* premiul pentru cea mai bună regie - Galaţi 2001[necesită citare]
* premiul pentru cel mai bun spectacol - Piatra Neamţ 2004[necesită citare]
* premiul pentru cea mai bună regie - Galaţi 2006[necesită citare]
* premiul Gopo, cel mai bun actor în rol principal - 2007[necesită citare]
* premiul pentru cel mai bun actor - Paris [necesită citare]
* premiul pentru cel mai bun actor - Germania, Cotbus [necesită citare]
* premiul pentru cel mai bun actor - Italia[necesită citare]
* premiul pentru cea mai bună regie - British Council 1998, Sfântu-Gheorghe[necesită citare]
* premiul Uniter pentru cea mai bună piesă - 2009 /neacordat /

Filmografie - actor

* The gambler (2012) - Constantin Pop
* S-a furat mireasa (2011)
* Bora-Bora (2010)
* Ciobănilă (2011) - învăţătorul
* Biblioteque Pascal (2010) - un funcţionar
* Contra timp 2 (2009) - Dobrescu
* Ho Ho Ho (2009) - mecanic auto
* Amintiri din Epoca de Aur (2009) - ofiţer miliţie
* Concertul (2009) - Costea Zenkin
* Francesca (2009) - Pandele
* Întâlniri încrucişate (2009) - Secretar de stat
* Weekend cu mama (2009) - Sandu
* Contra timp (2008) - Dobrescu
* 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) - Dl. Rusu
* A fost sau n-a fost? / (12:08 East of Bucharest) (2006) - Tiberiu Mănescu
* California Dreamin' (nesfârşit) (2006) - Primarul
* Hârtia va fi albastră (The Paper will be Blue) (2006) - Crăciun
* Călătorie la oraş (2003) - Gigi
* Pe aripile vinului (2002) - beţivul

Rating: 
0
No votes yet