Kristaq Antoniu

Kristaq Antoniu, cunoscut de asemenea sub varianta românească a prenumelui său, Cristache Antoniu (n. 25 decembrie 1907 — d. 17 martie 1979) a fost un actor, respectiv un tenor şi bariton de operetă român şi albanez. A fost Artist al Poporului al Republicii Populare Albania.

Antoniu s-a născut în România într-o familie de naţionalitate albaneză. A trăit, a studiat şi a avut o carieră de actor şi cântăreţ până în 1935 în România, după care s-a stabilit în Albania. A terminat Conservatorul Dramatic din Bucureşti şi apoi Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma. Faima sa de actor şi cântăreţ de operă, respectiv de operetă în special, şi-a câştigat-o în perioada târzie a anilor 1920 şi de început a anilor 1930 interpretând variate roluri dramatice şi lirice pe diferite scene dar şi în roluri de actor de film din diferite filme româneşti.

În anii 1930, în calitate de cântăreţ şi dirijor, împreună cu un grup de muzicieni, a făcut tururi muzicale în întreaga Europă. În 1935, ca urmare a unor condiţii favorabile care i-au fost oferite şi a succesului avut în ţara natală a familiei sale, Antoniu se stabileşte în Albania, extinzându-şi reputaţia sa artistică, consolidându-şi cariera profesională şi devenind o figură importantă în domeniul interpretării ariilor clasice precum şi a cântecelor din folclor interpretate într-o manieră specifică muzicii clasice.

Antoniu a decedat în Tirana.

Rating: 
0
No votes yet