Lucia Mureșan

Lucia Mureşan (n. 31 ianuarie 1938, Cluj - d. 12 iulie 2010, Cluj) a fost o actriţă română de teatru şi film. A jucat şi în producţii de teatru televizat şi radiofonic. A lecturat timp de mulţi ani o parte din textele documentarelor prezentate în emisiunea Teleenciclopedia, difuzată de Televiziunea Română.

Originea şi studiile

Actriţa a fost descendenta unei familii de intelectuali români transilvăneni. A fost botezată de Ion Agârbiceanu, pe atunci protopopul greco-catolic al Clujului.

Lucia Mureşan a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1958, la secţia Arta actorului,[1] sub îndrumarea Irinei Răchiţeanu.[2] A fost repartizată împreună cu întreaga promoţie la Piatra Neamţ.[3]

Teza de doctorat a Luciei Mureşan se intitulează Rolul cuvântului în realizarea imaginii scenice – orice glas ascultă glas.[2]

Activitate

Cariera actoricească

În 1958 a revenit la Cluj.[3] Aici şi-a făcut debutul ca actriţă în acelaşi an, interpretând la Teatrul Naţional din oraş rolul Domnica Radu din Secunda '58 de Dorel Dorian. Pe această scenă a mai jucat rolurile Ofelia din Hamlet de William Shakespeare şi Ondine din piesa cu acelaşi nume de Jean Giraudoux. În 1965 intră în echipa Teatrului „Constantin Nottara” din Bucureşti;[4] trupa de aici, alcătuită de către directorul Horia Lovinescu (pus în funcţie cu doar un an în urmă[5]), îi mai cuprindea pe tinerii actori Anda Caropol, Emil Hossu, Gilda Marinescu şi Alexandru Repan.[2]

Dintre montările de teatru în care a fost distribuită Lucia Mureşan, de un succes deosebit s-a bucurat comedia Micul infern de Mircea Ştefănescu, în regia lui Mihai Berechet. Spectacolul a fost prezentat în nouăsprezece stagiuni, însumând aproape şapte sute de reprezentaţii. Din distribuţie mai făceau parte: George Alexandru, Ion Dichiseanu, Emilia Dobrin, Silvia Dumitrescu-Timică, Dorin Moga, Ştefan Radof şi Ion Siminie.[6]

Cariera actriţei a însumat peste o sută de spectacole de teatru şi înregistrări de teatru radiofonic şi de televiziune şi în jur de cincisprezece producţii cinematografice.[3] În film a jucat cu precădere roluri secundare.[2] Acestora se adaugă activitatea ca realizator de emisiuni radiofonice şi televizate, domeniu în care a debutat în 1958;[1] în acest sens, sunt binecunoscute apariţiile Luciei Mureşan în emisiunea Teleenciclopedia, difuzată de postul public din România, unde actriţa lectura texte ale documentarelor prezentate.[2]
[modificare] În învăţământ

Şi-a început activitatea didactică în 1963, susţinând cursuri de Arta şi tehnica vorbirii la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Continuă să predea în această instituţie până în 1992, când se transferă la Universitatea Hyperion din Bucureşti, unde prezintă cursuri de „Arta actorului”, „Vorbire scenică” şi „Analiza procesului scenic”. Din 1996 până în 2002 activează în Universitatea Ecologică din Bucureşti, care îi oferă în anul 1997 funcţia de decan al Facultăţii de Arte.[1] În 2002, a devenit profesor şi decan al Facultăţii de Teatru din Universitatea „Spiru Haret” din capitală.[3]
[modificare] Critică

Într-un articol publicat în 1982 la revista Teatrul, criticul de teatru Maria Marin aprecia la jocul actoricesc al Luciei Mureşan „calităţile de ingenuă dramatică, un stil de interpretare ale cărei fineţe şi transparenţă se întemeiază pe refuzul oricărei dulcegării”, concluzionând: „Ştiind să valorifice scenic experienţa dobândită cu fiecare rol, Lucia Mureşan dispune astăzi de mijloace de caracterizare suple şi rafinate; personajele ei, în aparenţă de o feminitate fragilă, surprind uneori prin încordarea voinţei, prin gestul ferm, prin strălucirea rece a lucidităţii.”[4]

Viaţa personală

Actriţa a fost căsătorită din 1960 cu fotograful Ion Miclea (1931–2000), cunoscut pentru obţinerea unor importante premii internaţionale, dar şi pentru ocupaţia de fotograf personal al liderului politic comunist Nicolae Ceauşescu.[3][7]

A fost înmormântată în data de 14 iulie 2010 în Cimitirul Central din Cluj după ritualul greco-catolic.[1][8]

Distincţii

Lucia Mureşan a fost numită cetăţean de onoare al oraşului Sebeş în anul 2002.[3]

Filmografie

* Gioconda fără surâs (1967) – Ioana
* Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (1979) – Regina Isabela
* Liniştea din adîncuri (1982)
* Buletin de Bucureşti (1982)
* Raliul (1984)
* Figuranţii (1987)
* A doua variantă (1987)
* Drumeţ în calea lupilor (1988) – doamna Iorga
* Divorţ... din dragoste (1991)
* Natures mortes" (2000, film de televiziune)
* Raport despre starea naţiunii (2002) – Mărioara Zegrea
* Une place parmi les vivants (2003)
* Corps et âmes (2003, film de televiziune) – Madame Faussait
* Buricul pământului (2005) – doctoriţa

Spectacole de teatru

Teatrul Naţional din Cluj

* Secunda '58 de Dorel Dorian (1958) – Domnica Radu
* Hamlet de William Shakespeare – Ofelia
* Ondine de Jean Giraudoux – Ondine

Teatrul „Constantin Nottara“ din Bucureşti

* Meşterul Manole de Lucian Blaga – Mira
* Stana de Ion Agârbiceanu (adaptare) – Stana
* Şi eu am fost în Arcadia de Horia Lovinescu – Laura
* Ultima cursă de Horia Lovinescu – Claudia
* Adela de Garabet Ibrăileanu (adaptare) – Adela
* Othello de William Shakespeare – Desdemona
* Casa Bernardei Alba de Federico García Lorca – Angustias
* Echilibru fragil de Edward Albee – Julia
* Întoarcerea la Micene de Evangelos Averoff-Tossizza – Frumoasa Elena
* Micul infern de Mircea Ştefănescu – Viorica Vernescu
* Sentimente şi naftalină de Sidonia Drăguşanu – femeia în gri
* Pensiunea doamnei Olimpia de Ion Dumitru Şerban (1982) – Angela
* Vino la pod, iubita mea! de Kiszely Gábor (2001) – Cordelia

Teatrul Naţional Bucureşti „Ion Luca Caragiale“

* Profesionistul de Duşan Covacevici

Teatrul Naţional Radiofonic

* Bogdan Dragoş de Mihai Eminescu
* Comisarul şi înalta societate de Robert Lamoreaux
* Duminica orbului de Cezar Petrescu
* Electra (adaptare)
* Emilia Galotti de Gotthold Ephraim Lessing (adaptare)
* George Enescu şi prinţesa iubită (adaptare)
* Ioan Botezătorul de Hermann Sudermann
* Ioana pe rug de Dina Cocea
* Ion de Liviu Rebreanu (adaptare)
* Legături primejdioase de Choderlos de Laclos (adaptare)
* Maria Stuart de Friedrich Schiller
* Micul infern de Mircea Ştefănescu
* Mihai Eminescu. Veronica Micle. Replici (2001) de Puşa Roth
* Odiseea de Homer (adaptare)
* Oedip la Colona de Sofocle
* Părintele Serghei de Lev Tolstoi
* Pasărea albastră de Maurice Maeterlinck
* Povestea celor şapte stele de Alexandre Dumas, tatăl (adaptare)
* Prinţul din adâncul pământului de Costin Tuchilă (adaptare)
* Simpozionul de Alisa Tanskaia
* Troienele de Euripide – Corifeea
* Troienii la Cartagina de Virgiliu
* Tulnicile Iancului de Dominic Stanca
* Ultima oră de Mihail Sebastian
* Un roman de dragoste de Honoré de Balzac (adaptare)

Teatrul Naţional de Televiziune

* Troienele de Euripide (1967) – Corifeea
* Micul infern de Mircea Ştefănescu – Viorica Vernescu

Rating: 
0
No votes yet