Lucia Sturdza-Bulandra

Lucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873, Iaşi - d. 19 septembrie 1961, Bucureşti) a fost o renumită actriţă de teatru din România.

Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei româneşti, de neuitat în roluri de compoziţie din dramaturgia universală şi naţională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generaţii întregi de actori: Nicolae Baltăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.

În 1898 a debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti iar în 1914, împreună cu soţul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriţă a Teatrului Municipal din Bucureşti iar din 1947 pâna la sfârşitul vieţii a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.

A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din Bucureşti timp de 30 de ani.

Studii

* Conservatorul de artă dramatică, Bucureşti

Filmografie

* Amor fatal (1911)
* Escadrila albă (1944)
* Ziua unei artiste (1961) - Film omagial în regia lui Gheorghe Tobias

Scrieri

* Actorul şi arta dramatică, 1912
* Amintiri, amintiri, ESPLA 1956

Rating: 
0
No votes yet