Margareta Pogonat

Margareta Pogonat (n. 6 martie 1933, Iaşi) este o actriţă română de teatru şi film.

Tatăl, Alexandru Pogonat, (fiul lui Petru Pogonat), a fost jurist şi ofiter, mort în război în prima linie când armata romana a trecut Prutul. Mama sa a fost actriţă. Alexandru Pogonat nu a fost căsătorit cu mama Margaretei, însă a recunscut-o drept copilul său. Margareta Pogonat

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1959. Desfăşoară o bogată activitate teatrală (Teatrul de stat din Botoşani, Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul de stat din Ploieşti, Teatrul Nottara [1]) şi cinematografică (debut în 1957 în „Pasărea furtunii”, r.Dinu Negreanu). Primeşte Premiul ACIN de interpretare în 1972 („Drum în penumbră” , r. Lucian Bratu) şi 1973 („Zestrea”, r.Letiţia Popa şi „Dragostea începe vineri”, r.Virgil Calotescu).

Activitate didactică după 1990 la două facultăţi particulare - Spiru Haret şi Universitatea Ecologică, la care predă Actoria.

Filmografie

* Pasărea furtunii (1957)
* Două lozuri (1957) - Tica
* Lumină de iulie (1963)
* Meandre (1966)
* Legenda (1968)
* Tinereţe fără bătrâneţe (1968)
* Pope Joan (1972) - Ţăranca
* Drum în penumbră (1972)
* Dragostea începe vineri (1972)
* Zestrea (1972)
* Pistruiatul" (1973) - serial TV - Mama
* Trei scrisori secrete (1974)
* Actorul şi sălbaticii (1974)
* Gloria nu cântă (1976)
* E atât de aproape fericirea (1977)
* Regăsirea (1977)
* Clipa (1979)
* Visul unei nopţi de iarnă (1980) - teatru TV
* Convoiul (1981)
* Lumini şi umbre: Partea I (1981) - serial TV
* Lumini şi umbre: Partea II (1982) - serial TV
* Crucea de piatră (1993)
* Gaiţele (1993) - film TV
* Binecuvântata fii, închisoare (2002)
* Amantul marii doamne Dracula (2005) - serial TV
* Cuscrele (2005) - serial TV
* Margo (2006)

Bibliografie

* Cristina Corciovescu, Bujor T.Rîpeanu - 1234 Cineaşti români , Ed. Ştiinţifică 1996
* Tudor Caranfil - Dicţionar de filme româneşti , ed. Litera 2002

Rating: 
0
No votes yet