Maria Popistaşu

Maria Popistaşu (n. 21 ianuarie 1980, în Bucureşti) este o actriţă româncă de teatru şi film.

Biografie

Alina-Maria Popistaşu s-a născut pe 21 ianuarie 1980, în Bucureşti. A absolvit Liceul de Arte în 1998, iar în 2002 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti, secţia actorie.

Actriţă de teatru

Pe când era încă în facultate a colaborat cu Teatrul Naţional, timp de trei ani. Printre proiectele sale se număra: „Unchiul Vanea”, (A.P. Cehov), în rolul Elenei Andreevna, Sofia Egorovna în „Platonov” (A.P. Cehov), Doamna Viola în „A douăsprezecea noapte” (W. Shakespeare) sau Ofelia în „Hamlet” (W. Shakespeare), Sacha în „Cadavrul Viu” (L.N. Tolstoi) şi Irina în „Trei surori” (A.P.Cehov).
[modificare] Actriţă de film

Cariera sa cinematografică a început odată cu „Gunpowder, Treason & Plot” (2004), film care a câştigat Marele Premiul FIPA Da€™OR. Pentru miniseria „Sex Traffic” (2004) renunţă la teatru. Acest rol îi va aduce premiul Gemini pentru rol secundar. Un an mai târziu joacă în rolul Anei, în „Crash Test Dummies”, film care câştiga premiul special al juriului la festivalul Cinessonne şi premiul special pentru scenariu (Festivalul de film Diagonale). A apărut, de asemenea, în numeroase reclame TV şi şi-a împrumutat vocea unor personaje de desen animat.

Însă rolul cel mai important al carierei sale, de până atunci, îl obţine în filmul românesc „Legături bolnăvicioase”, apărut în 2006, care a fost prezentat şi la Berlin. O mică introducere în lumea acestui film: Fără a primi prea multe informaţii biografice despre personaje, şi fără obişnuitele ritualuri de curtare, Cristina, alias „Kiki” (Maria Popistaşu), povesteşte în fundal cum a întâlnit-o pe Alex (Ioana Barbu) în prima ei zi la facultate şi cum, treptat, s-a îndrăgostit de ea. Relaţia lui Kiki cu fratele ei mai mare, Sandu (Tudor Chirilă), nu e niciodată explicată clar, deşi băiatul se comportă ca un iubit gelos. E o poveste subţire, dar nu e nimic tragic în asta, mulţumită unui joc actoricesc impresionant din partea Mariei Popistaşu în rolul extravertitei Kiki şi a Ioanei Barbu, în rolul mai liniştitei Alex. Pentru rolul din acest film ziarele au numit-o „demon frumos şi seducător”.

Filmografie

* 2004 Gunpowder, Treason & Plot[1]: Lady Marie, regizor: Gillies MacKinnon
* 2004 Sex Traffic: Vera Vişinescu
* 2005 Crash Test Dummies: Ana
* 2006 Legături bolnăvicioase: Kiki
* 2007 Man zkt vrouw: Alina
* 2008 My Mother, My Bride and I: Irina Bobescu
* 2010 Marţi, după Crăciun: Raluca

Premii

Filmul Legături bolnăvicioase a obţinut în anul 2007 Premiul publicului în cadrul galei Premiilor Gopo pentru cel mai mare succes la box office în anul 2006.

Rating: 
0
No votes yet