Mariana Mihuţ

Mariana Mihuţ (n. 7 noiembrie 1942) este o actriţă româncă de teatru şi film. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1964. Actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti. A interpretat, de asemenea, numeroase roluri în teatru radiofonic, teatru TV şi cinematografie.

Roluri în teatru

* Audrey, Rosalinda - Cum vă place de William Shakespeare, Studioul Casandra, 1963
* Pălăria florentină de Labiche, regia Lucian Giurchescu
* Nunta lui Figaro de Beaumarchais, regia Dinu Cernescu
* Îngerii trişti de D.R. Popescu, regia Geo Saizescu
* Visul unei nopţi de iarnă de Tudor Muşatescu, regia Geta Vlad
* Rosaura - Mincinosul de Goldoni, regia Sanda Manu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1971
* Cecily - Bună seara domnule Wilde de Oscar Wilde, Teatrul "C.I. Nottara" Bucureşti, 1971
* Fiica primarului - Revizorul de Gogol, regia Lucian Pintilie, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1972
* Maria - A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1973
* Primărita - Interviu de Ecaterina Oproiu, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1976
* Eliza Doolite - Pygmalion de G.B. Shaw, regia Moni Ghelerter, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1974
* Cathleen - Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O'Neill, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1976
* Maşa - Pescăruşul de A.P. Cehov, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1977
* Miranda - Furtuna de Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1978
* Zoe - O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1979
* Nicola Davies - Cum se numeau cei patru Beatles de Stephen Poljakoff, regia Florian Pittiş, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1980
* Josie Hogan - Luna dezmoşteniţilor de Eugene O'Neil, regia Sanda Manu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1983
* Regina Ginevra - Merlin de Tancred Dorst, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1991
* Kathleen - Home de David Storey, regia Ion Caramitru,Teatrul Bulandra Bucureşti, 1992
* Placida - Teatrul comic de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1992
* Enea - A şaptea poruncă de Dario Fo, regia Gelu Colceag, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1993
* Claire Zachanassian - Vizita bătrânei doamne de Friederich Durrenmatt, regia Felix Alexa, Teatrul Bulandra Bucureşti ,1993
* Esther - Victor sau copiii la putere de Roger Vitrak, regia Gelu Colceag, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1994
* Halie - Copilul îngropat de Sam Shepard, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Buucreşti, 1996
* Cezara - O batistă în Dunăre de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, Teatrul Naţional Bucureşti
* Nikita Zotov - Petru de Vlad Zografi, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1998
* Zoe - Levantul de Mircea Cărtărescu, regia Cătălina Buzoianu, Teatrum Mundi şi Tetarul Bulandra Bucureşti, 1999
* Anna Fierling - Mutter Courage de Bertolt Brecht, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1999
* Dădaca - Unchiul Vanea de A.P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra Bucureşti, 2001
* Fiokla Ivanovna - Căsătoria de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra Bucureşti 2003
* Inna Rasadina - Sorry de Aleksandr Galin, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra Bucureşti 2004, premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal

Filmografie

* 1965: Pădurea spânzuraţilor, regia Liviu Ciulei, Marta
* 1968: Regizorul, regia Dan Necşulea
* 1972: Revizorul, regia Lucian Pintilie, fiica primarului
* 1974: Păcală, regia Geo Saizescu
* 1974: Capcana, regia Manole Marcus
* 1975: Muchetarul român, regia Gheorghe Vitanidis
* 1978: Profetul, aurul şi ardelenii, regia Dan Piţa
* 1979: Ultima frontiera a morţii, regia Virgil Calotescu
* 1981: Echipaj pentru Singapur, regia Nicu Stan
* 1981: De ce trag clopotele, Mitică?, regia Lucian Pintilie, Miţa
* 1991: Cei care plătesc cu viaţa, regia Şerban Marinescu
* 1992: Balanţa, regia Lucian Pintilie
* 1993: Cel mai iubit dintre pământeni, regia Şerban Marinescu

Rating: 
0
No votes yet