Marin Moraru

Marin Moraru (n. 31 ianuarie 1937, Bucureşti) este un actor român de teatru şi film.

Biografie

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în oraşul Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) "I.L.Caragiale" în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale.

După absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" (1971-1974).

După o perioadă în care a predat în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale", unde este actor şi în prezent. Din anul 2002 este Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Filmografie

* Haiducii (1965)
* Un film cu o fată fermecătoare (1966)
* Maiorul şi moartea (1967)
* Răzbunarea haiducilor (1968)
* Actorul şi sălbaticii (1974)
* Filip cel Bun (1974)
* Un comisar acuză (1974) - Comisarul Ghita Petrescu
* Un zâmbet pentru mai târziu (1974)
* Elixirul tinereţii (1975)
* Toamna bobocilor (1975) - Toderas
* Operaţiunea "Monstrul" (1976)
* Tufă de Veneţia (1977)
* Iarna bobocilor (1977) - Toderas
* Concurs (1982)
* Faleze de nisip (1982)
* Ringul (1983) - Tom
* Masca de argint (1984) - Boier Vilcu
* Zbor periculos (1985)
* Vară sentimentală (1985)
* Cuibul de viespi (1986)
* În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
* Chiriţa în Iaşi (1987)
* Inimă de ţigan (2007) - Cristofor
* Regina (2008) - Cristofor

Piese de teatru

* “Pigulete plus cinci fete” de C. Bratu
* “Chiriţa în provincie” de V.Alecsandri
* “Ocolul Pământului” de P.Kohout
* “Umbra” de E.Swartz
* “Troilus şi Cresida” de W.Shakespeare
* “Capul de răţoi” de G.Ciprian
* “D'ale carnavalului” de I.L.Caragiale
* “Nepotul lui Rameau” de Diderot
* “Transplantarea inimii necunoscute” de Al.Marodin
* “Leonce şi Lena” de G.Buchner
* “Un fluture pe lampă” de P.Everac
* "Trei fraţi gemeni din Veneţia" de A.Mattiuzzi
* “Ultima oră” de M.Sebastian
* “O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale
* “Saragosa”
* “Romulus cel Mare” de F.Durenmatt
* “Gaiţele” de Al. Kiriţescu
* “Fundaţia” de Valeho
* “O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale
* “Aşteptându-l pe Godot” de S.Beckett
* “Harap Alb” de Radu Iţcuş
* “Azilul de noapte” M.Gorki
* “Take, Ianke şi Cadîr” de Victor Ion Popa
* “Crimă pentru pământ” dramatizare de Gr. Gonţa după romanul omonim de Dinu Săraru
* “Egoistul” de Jean Anouilh
* “Femeia îndărătnică” de W.Shakespeare
* “Piscina de la miezul nopţii” de Peter Karvas

Rating: 
0
No votes yet