Miluţă Gheorghiu

Mihail Miluţă Gheorghiu n. 2 octombrie 1897, Iaşi — d. 10 decembrie 1971, Bucureşti) a fost un celebru actor român de teatru, cunoscut, mai ales, prin rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri(Coana Chiriţa, Muza de la Burdujeni).

A obţinut titlul de „Artist al poporului”. Este înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iaşi. Pe placa sa funerară a cerut să i se graveze următorul catren:

Aşa e lumea, o comedie
Iar noi artiştii care-o jucăm
N-avem dorinţa alta mai vie
Decât aplauze să merităm.

(V. Alecsandri - Chiriţa în provincie)

Teatru: Roluri (1923 – 1964)

Albert din Cafeneaua cea mică de Tristan Bernard; Farfuridi din O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale; Figaro din Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais; Maxime din Ce vrea femeia de Alfred Savoir şi Etienne Rey; Pyram din Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare; Lujin din Crimă şi pedeapsă de Paul Ginisty şi Hugues Le Lroux (după romanul lui Dostoievski); Tândală din Sânzâiana şi Pepelea de Vasile Alecsandri; D’Artagnan din Cei trei muschetari de Alexandre Dumas; Hlestakov din Revizorul de Gogol; Nae Girimea din D’ale carnavalului de I. L. Caragiale; Galan din Plicul de Liviu Rebreanu; Pan Zubowsky din Neamul Şoimăreştilor de Mihail Sadoveanu şi Mihai Sorbul (după romanul lui Mihail Sadoveanu); Cezar din Androcle şi Leul de G. B. Shaw; Napoleon din Madame Sans-Gene de V. Sardou; Coana Chiriţa din Chiriţa în provincie de Vasile Alecsandri; Mitică Popescu din Mitică Popescu de Camil Petrescu; Păcală din Sânzâiana şi Pepelea de Vasile Alecsandri; Niţă din C.F.R. (în Momente şi schiţe de I.L.Caragiale); Ciupici din O noapte de vară de Aurel Baranga; Mircea Cavafu din Mielul turbat de Aurel Baranga; Clucerul Măturică din Ce naşte din pisică dramatizare de Tudor Şoimaru după Ciocoii vechi şi noi de Nicolae Filimon; Baba Hârca din Baba Hârca de Matei Millo; Steriu Steriade din Anii Negri de Aurel Baranga; Miluţă Petrescu din Surorile Boga de Horia Lovinescu; Avocatul din Anna Karenina de N.D.Volov (după romanul lui Tolstoi)

Director de scenă

Ginerele domnului prefect; Bărbierul din Sevilla; Plicul; Cafeneaua cea mică Nepoftitul; Coana Chiriţa în provincie; Barbu Lăutarul; Balthazar; Rachieriţa; Topaze; Într-o noapte la moşie; Napoleon şi femeile; Micul lord; Domnii de la poarta verde;

1. ^ Bălănescu, Sorina - Surâzător, comediantul trecea: Miluţă Gheorghiu, Buc.,2005

[modificare] Filmografie

* I. D. Ionescu din O noapte furtunoasă (1943)
* Moş Cristea din Vultur 101 (1957)

Rating: 
0
No votes yet