Mircea Şeptilici

Mircea Şeptilici (n. 2 august 1912, Bucureşti - d. 1989, Montreal) a fost un celebru actor român de teatru şi film.

Biografie

Mircea Şeptilici s-a născut la 2 august 1912 în oraşul Bucureşti.

În 1933 a apărut volumul de poezie An din patru primăveri, al lui Mircea Şeptilici, pe atunci elev la Liceul "Matei Basarab" din Bucureşti. Volumul era o reeditare a celui apărut la Editura "Pavel Suru" din Bucureşti în 1932, sub pseudonimul Mihai Novac. [1]

A absolvit în 1937 cursurile Academiei de Artă Teatrală din Bucureşti.

Între anii 1948-1956 a fost arestat, fiind acuzat de activitate anticomunistă, ca membru în lotul „fugarilor de la Tămădău”.

În perioada regimului comunist, a emigrat în Canada, stabilindu-se la Montreal, unde a murit în anul 1989.

Filmografie

* Valurile Dunării (1959)
* Telegrame (1959)
* Porto-Franco (1961)
* Cerul n-are gratii (1962)
* Celebrul 702 (1962)
* La patru paşi de infinit (1964)
* Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965) (Adaptare a romanului lui Cezar Petrescu)
* Secţia corecţională (1970) - film TV
* Cireşarii (1972) - serial TV
* Aventuri la Marea Neagră (1972)
* Agentul straniu (1974)
* Premiera (1976)
* Avocatul (1976) - film TV
* Marele singuratic (1976)
* Regăsire (1977)
* Jucătorii de cărţi (1977) - film TV
* Banchetul (1980) - film TV
* Detaşamentul 'Concordia' (1980)
* Vodevilul (1980) - film TV

Autor

* Actul 3 din drama Insula de Mihail Sebastian, care murise în urma unui tragic accident de automobil la 29 mai 1945[2], piesă care a avut premiera în 17 septembrie 1947, la Teatrul Municipal, în regia lui Mircea Şeptilici.[3]
* Ulise ... şi coincidenţele (Comedie în două părţi de Mircea Şeptilici şi Gh. Dumbrăveanu). Premiera în 9 octombrie 1969. [4]

Rating: 
0
No votes yet