Mircea Daneliuc

Mircea Daneliuc (n. 7 aprilie 1943, oraşul Hotin, azi în Ucraina) este un prozator, dramaturg, actor şi cineast român.

Date biografice

A absolvit Liceul "Constantin Negruzzi" din Iaşi (1961), Facultatea de Filologie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (1966) şi Facultatea de Regie şi Film a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti (1972).

Între 1990 şi 1995 a fost director al Alpha Films International din Bucureşti, iar între 1997 şi 1998 a fost director general al Rofilm S.A. din Bucureşti.

Este deţinătorul premiului ASPRO pentru debut literar (1997).

Este preşedinte al Societăţii Creatorilor de Film, membru al Uniunii Cineaştilor şi preşedinte al Fundaţiei Mircea Daneliuc pentru Filmul Naţional.

Literatură

* Pisica ruptă - (roman) 1997
* Marilene - (roman) 1999
* Schiopul cu frumos miros (teatru) 1999
* Doi pinguri - (teatru) 2000
* Apa din cizme - (roman)2000
* Strigoi fără ţară - (roman) 2001
* Carlo Carlini, iluzionism (teatru)2003
* Petru şi Pavel - (roman)2003
* Femei in ghips - (teatru) 2005
* Ora lanti - (roman) 2007
* Cele ce plutesc - (roman) 2009
* Doua spalari pe cap - (proza scurta) 2010

Teatru

A scris 19 scenarii şi regizat piesele: Emigranţii de S. Mrozek (1977), Regele desculţ de Paul Anghel (1978), O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale (1998), Doi pinguri de Mircea Daneliuc 2006

Filmografie

Ca regizor

* Wharf - 1970
* Scurtcircuit - 1970
* Insolaţie (Dus-Întors) - 1972
* Cursa - 1975
* Ediţie specială - 1977
* Probă de microfon - 1980
* Vânătoarea de vulpi - 1980
* Croaziera - 1981
* Glissando - 1984
* Iacob - 1988
* A 11-a Poruncă - 1991
* Tusea şi junghiul - 1992
* Patul conjugal - 1993*
* Această lehamite - 1994
* Senatorul melcilor - 1995
* Ambasadori, căutăm Patrie - 2003
* Sistemul nervos - 2005
* Legiunea Străină - 2008[1]
* Marilena - 2009
* Cele ce plutesc - (2009)
Ca scenarist

* Ediţie specială - 1977
* Probă de microfon - 1980
* Vânătoarea de vulpi - 1980
* Croaziera - 1981
* Glissando - 1984
* Iacob - 1988
* A 11-a Poruncă - 1991
* Tusea şi junghiul - 1992
* Patul conjugal - 1993
* Această lehamite - 1994
* Senatorul melcilor - 1995
* Ambasadori, căutăm Patrie - 2003
* Sistemul nervos - 2005
* Legiunea Străină - 2008
* Marilena - 2009
* Cele ce plutesc - 2009

Ca actor

* Cursa - 1975
* Râul care urcă muntele - 1977
* Ediţie specială - 1977
* Proba de microfon - 1979
* Al patrulea stol - 1979
* Casa dintre câmpuri - 1979
* Vânătoarea de vulpi - 1980
* Croaziera - 1981
* Galax, omul papuşă - 1984
* A 11-a Poruncă - 1990
* Ambasadori, căutăm Patrie - 2003 - Pictorul

Rating: 
0
No votes yet