Mircea Veroiu

Mircea Veroiu (n. 29 aprilie 1941, Târgu Jiu - d. 26 decembrie 1997) a fost un actor, scenarist şi regizor român.

Studii

A urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe care îl absolvă în 1970.

Activitate

În anii 1970, Mircea Veroiu se impune printre cei mai apreciaţi regizori din generaţia sa. Abordează subiecte variate şi, dând dovadă de tact în relaţia cu organele de cenzură, va putea produce, în medie, un film pe an. Spre mijlocul deceniului se arată tot mai interesat de genul western, urmărind în paralel evoluţia aşa-numitelor western spaghetti (produse în Italia şi Spania); participă la conturarea genului „ostern” (replica ţărilor din „Blocul de Est”), atât în calitate de regizor, cât şi ca actor.

După succesul filmului Adela, încununat cu premiul cel mare acordat la Festivalul de Film de la San Remo din 1985, Veroiu se hotărăşte să plece în Franţa, la Paris. Se va stabili aici în 1986; lumea filmului francez nu îi oferă primirea sperată. După revoluţia din decembrie 1989, Veroiu revine în ţară. În 1994 este numit directorul Studioului de Creaţie „Profilm”.

Viaţa personală

Înainte de a intra la UNATC, Mircea Veroiu a urmat Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, a fost trimis în post de profesor de sport la o şcoală de sat din Olteniţa. După ce nu s-a prezentat la post, a fost dat în urmărire.

Mai târziu, a fost soţul actriţei Elena Albu.

Filmografie

Ca regizor

* Ceasul (1970) – filmul de absolvire a IATC
* Apa ca un bivol negru (1971)
* Nunta de piatră (1972) – în colaborare cu Dan Piţa
* Şapte zile (1973)
* Duhul aurului (1974)
* Hyperion (1975)
* Dincolo de pod (1975)
* Profetul, aurul şi ardelenii (1978)
* Între oglinzi paralele (1978)
* Artista, dolarii şi ardelenii (1978)
* Semnul Şarpelui (1981)
* Aşteptând un tren (1982)
* Sfârşitul nopţii (1982)
* Să mori rănit din dragoste de viaţă (1983)
* Adela (1984)
* Umbrele soarelui (1988)
* Somnul insulei (1994)
* Craii de Curtea Veche (1995)
* Scrisorile prietenului (1996)
* Femeia în roşu (1997)

Scenarist

* Nunta de piatră (1972) - segmentul „Fefeleaga”
* Dincolo de pod (1975)
* Adela (1984)
* Somnul insulei (1994)
* Femeia în roşu (1997)
Actor

* Înarmat şi foarte periculos (1976)
* Oaspeţi de seară (1976)
* Rîul care urcă muntele (1977)
* Rug şi flacără (1979)

Premii obţinute

* ACIN pentru Apa ca un bivol negru (1971)
* ACIN pentru Nunta de piatră (1972)
* ACIN pentru Duhul aurului (1974)
* Bergamo pentru Duhul aurului (1974)
* ACIN pentru Dincolo de pod (1976)
* ACIN pentru Sfîrşitul nopţii (1983)
* ACIN pentru Să mori rănit din dragoste de viaţă (1984)
* San Remo pentru Adela (1985)
* Archachon pentru Somnul insulei (1994)

Rating: 
0
No votes yet