Octavian Cotescu

Octavian Cotescu (n. 14 februarie 1931, Husi - d. 22 august 1985, Bucureşti) a fost un actor român de succes, din generaţia de aur. Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în teatru, film, teatrul de televiziune şi teatrul radiofonic. Activitatea de scenă a fost dublată şi de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) "I.L. Caragiale" din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de rector în perioada 1981-1985.

Date biografice

CRONOLOGIE

* 1931 - La 14 februarie se naşte la Husi, jud. Vaslui, OCTAVIAN COTESCU, fiul maistrului ceferist Ilie Coteţ (n. 1902) şi al Anastasiei Lazăr (n. 1911).

După trei ani, tatăl se mută cu serviciul la Iaşi. Vor locui îm pavilioanele CFR de pe str. Aurora. Bunicii după tată erau ţărani din comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Octav s-a dus la ei doar de cîteva ori şi pentru scurt timp, în vacanţe. În schimb, verile le petrece cu mama şi cu sora sa, Mioara (Maria, născută la 29 august 1934), la Botoşani, la bunicii de pe mamă, Petru Lazăr, mecanic de locomotivă şi Maria Lazăr, casnică. Locuiau pe str. Cronicar Neculce nr. 12, unde aveau o mică gospodărie cu livadă. Octav va continua să vină la Botoşani, la mătuşa sa, Ecaterina Lazăr, unde îşi va petrece vacanţele cutreierînd oraşul şi împrejurimile, şi după dispariţia din viaţă a bunicilor.

* 1938—1942 - Urmează, la Iaşi, cursurile Şcolii primare din str. Toma Cozma, cartierul Aurora.
* 1942 - După terminarea şcolii primare se înscrie la Liceul Naţional din Iaşi.

Mama se angajează telegrafistă la Gara CFR Iaşi.

* 1943 - Părinţii divorţează. În primăvară, bunicii din Botoşani şi cei doi copii pleacă la Timişoara. Mama va lucra ca telegrafistâ în Gara Timişoara. Primesc locuinţă în cartierul Fratelia.

Tatăl e detaşat cu serviciul la Cîineni, judeţul Vîlcea.

* 1944 - Mai mulţi elevi ai Liceului Naţional din Iaşi, printre care şi Octav, se înscriu la Liceul Militar, transferat de la Iaşi la Timişoara, urmîndu-l apoi la Piteşti, pînă în vara anului 1945, cînd vor reveni la vechile lor şcoli, în urma desfiinţării Liceului Militar.

Filmografie

* O clipă de răgaz (1986)
* Căsătorie cu repetiţie (1985)
* Promisiuni (1985)
* Secretul lui Bachus (1984)
* Sosesc păsările călătoare (1984)
* Escapada (1983)
* Fram (1983) serial TV
* O lebădă iarna (1983)
* Miezul fierbinte al pâinii (1983)
* Singur de cart (1983)
* Un accident numit Duffy (1983)
* Aventură sub pământ (1982) (TV)
* Buletin de Bucureşti (1982) .... Constantin Popescu
* Calculatorul mărturiseşte (1982)
* Răman cu tine (1982)
* Un saltimbanc la Polul Nord (1982), rolul Cezar Marcelloni
* Castelul din Carpaţi (1981)
* Înghiţitorul de săbii (1981)
* Saltimbancii (1981), rolul Cezar Marcelloni
* Şantaj (1981)
* Bietul Ioanide (1979)
* Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii (1979), rolul Zaharia Herdelea
* Vacanţă tragică (1979)
* Din nou împreună (1978)
* Iarba verde de acasă (1978)
* Aurel Vlaicu (1977)
* Eu, tu şi Ovidiu (1977)
* Împuşcături sub clar de lună (1977), rolul Beldea
* O scrisoare pierdută (1977) (TV), rolul Nae Caţavencu
* Bunicul şi doi delincvenţi minori (1976), rolul Bunicul
* Gloria nu cîntă (1976)
* Instanţa amînă pronunţarea (1976)
* Operaţiunea "Monstrul" (1976)
* Un orfelin iubea o orfelină (1976) (TV)
* Serenadă pentru etajul XII (1976)
* Cercul magic (1975)
* Capcana (1974)
* Muntele ascuns (1974)
* Păcală (1974), rolul Perceptorul
* Tăticul (1974) (TV)
* Proprietarii (1973)
* Bariera (1972)
* Drum în penumbră (1972)
* Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971)
* De ochii lumii (1971) (TV)
* Puterea şi adevarul (1971)
* Asediul (1970)
* Castelul condamnaţilor (1969), rolul Costachel
* Balul de sîmbată seara (1968), rolul Toma
* Dimineţile unui băiat cuminte (1966)
* Cartierul veseliei (1964)
* O dragoste lungă de-o seară (1963)
* Iubirea e un lucru foarte mare (1962) - miniserial TV

Rating: 
0
No votes yet