Petre Gheorghiu

Petre Gheorghiu (n. 20 iunie 1929, Iaşi; d. 6 august 2000, Bucureşti) a fost un actor român.

A urmat studii la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi. A avut o bogată activitate teatrală la Teatrul Municipal/Bulandra din Bucureşti.

În film, a jucat numai roluri secundare.

După Revoluţia din 1989, Petre Gheorghiu a fost membru al FSN şi, apoi, al Partidului Democrat.

Filmografie

* Avalanşa (1959)
* Tudor (1962)
* Neamul Şoimăreştilor (1965)
* Canarul şi viscolul (1969)
* Mihai Viteazul - Unirea (1970)
* Mihai Viteazul (1970)
* Nunta de piatră (1972)
* Astă-seară dansăm în familie (1972)
* Un zâmbet pentru mai târziu (1974)
* Dincolo de pod (1975)
* Pintea (1976)
* Trei zile şi trei nopţi (1976)
* O scrisoare pierdută (1977) - teatru TV (rolul Zaharia Trahanache)
* E atât de aproape fericirea (1977)
* Gustul şi culoarea fericirii (1978)
* Blestemul pământului-Blestemul iubirii(1978)
* De ce trag clopotele, Mitică? (1981)
* Am o idee (1981)
* Aşteptând un tren (1982)
* Prea tineri pentru riduri (1982)
* Horea (1984)
* Cireşarii (1984)
* Moromeţii (1988)
* Romeo şi Julieta la sfârşit de noiembrie - teatru TV (1990)
* Destin fatal (1997)
* Terminus paradis (1997)

Piese de teatru

* Corina
* Ferma
* Filumena Marturano
* Frumosul cotidian
* Gin Rummy
* Madame Sans-Gene
* Meşterul Manole de Lucian Blaga
* Mincinosul
* O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale
* Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O'Neill
* Omul care a văzut moartea
* Platonov
* Sfântul Mitică Blajinu de Aurel Baranga
* Ultima oră de Mihail Sebastian
* Romeo şi Julieta la sfârşit de noiembrie de Jan Otcenasek

Rating: 
0
No votes yet