Puiu Călinescu

Puiu Călinescu (n. 21 iunie 1920, Bucureşti; d. 16 mai 1997, Bucureşti) a fost un actor de comedie român, celebru datorită grimaselor sale.

Copilăria

S-a născut în cartierul Griviţa şi a fost fiul actorului Jean Tomescu. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de ţigarete. La vârsta de 6 ani, după moartea mamei lui (23 de ani), a fost luat şi crescut de bunica din partea mamei. Nu i-a prea plăcut şcoala, repetând un an de studiu. După această perioadă, în timpul adolescenţei, se vede nevoit să se angajeze şi să-şi facă un rost în viaţă, întrucât unchiul său, în casa căruia locuia, i-a impus aceasta, spunându-i că nu îi va mai da de mâncare. Această remarcă despre viaţa tumultuoasă a actorului a fost făcută de el însuşi în 1996 într-o emisiune TV a Eugeniei Vodă, cu puţin timp înainte de moartea artistului.

Puiu Călinescu şi-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefaţau cândva în sălile de cinema proiecţia unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”. Este teatrul care l-a consacrat şi căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârşitul vieţii. Şi-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite („Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc.), al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost un actor de comedie prin vocaţie, declanşând râsul doar la simpla sa apariţie. Puiu Călinescu a creat pe malurile Dâmboviţei o variantă românească a îndrăgitului actor Louis de Funès.

A rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de marii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Ştefan Bănică etc.

Spectacole one-man show

* Sonatul lunii
* Trăsnitul meu drag...
* Un băiat de zahăr... ars
* Frumosul din pădurea... zăpăcită
* Idolul femeilor
* Eu vă fac să râdeţi!
* E nemaipomenit!
* Omul care aduce râsul
* Bărbatul fatal
* Superman
* O seară la Boema

Piese şi scenete

* Azilul MacFerlan
* Fără mănuşi
* Şi Ilie face sport
* Cer cuvântul!
* Un băiat iubeşte o fată
* Ca la Revistă
* Pagini alese din Revista de altădată (asistent de regie + rol)
* Nicuţă... la Tănase
* Femei... femei... femei...
* Restaurant de lux
* Uimitoarele aventuri ale lui Spirache
* Magazin de stat
* Bimbirică
* Nu servim în stare de ebrietate! (1991)
* În gară (1992)
* Inspecţie (1993)
* Ora de gimnastică (1993)
* Bujor al 12-lea (1957-1960) Joacă rolul principal al revistei alături de Dan Demetrescu, Elena Burmaz, Al Giovani, Tomazian şi mult iubitul spectatorilor de pe stadioane din timpul acela, fotbalistul Ozon.

Filmografie

* Ilie în luna de miere (1954)
* ...Şi Ilie face sport (1954)
* Şofer de mare viteză (1955)
* Directorul nostru (1955)
* O poveste obişnuită... o poveste ca în basme (1959)
* O zi pierdută (1960)
* Celebrul 702 (1961)
* S-a furat o bombă (1961)
* Sub cupola albastră (1962)
* Vacanţă la mare (1962) - pompier
* Un surâs în plină vară (1963)
* De-aş fi... Harap-Alb (1965) - Gerilă
* Corigenţa domnului profesor (1966)
* Faust XX (1966)
* Împuşcături pe portativ (1967)
* Balul de sâmbătă seară (1967)
* B.D. intră în acţiune (1970) - Trandafir
* B.D. în alertă (1971) - Trandafir
* B.D. la munte şi la mare (1971) - Trandafir
* Informaţii gară (1971)
* Fraţii Jderi (1974)
* Serenadă pentru etajul XII (1976)
* Expresul de Buftea (1978) - călătorul fraudulos
* Nea Mărin miliardar (1978) - detectivul "Columbo"

Rating: 
0
No votes yet