Radu Beligan

Radu Beligan (n. 14 decembrie 1918, Galbeni (Filipeşti), Bacău) este un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe linie maternă este grec de origine,[1] pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă, potrivit unui interviu.[necesită citare] A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti.

Radu Beligan a interpretat - în peste şapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.

Cariera

* Director al Teatrului de Comedie din Bucureşti: 1961 - 1969
* Director al Teatrului Naţional Bucureşti: 1969 - 1990

Roluri la Teatrul Naţional din Bucureşti

* Leon Saint Pe - „Egoistul" de Jean Anouilh, regie proprie, 2004
* Ianke - „Take, Ianke şi Cadâr" de Victor Ion Popa, regia Grigore Gonţa, 2001
* Guglielmo - „Numele trandafirului" de Umberto Eco, regia Grigore Gonţa, 1998
* Actorul - „Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1998
* Bătrânul - „Cotletele" de Bertrand Blier, regia Gelu Colceag, 1998
* Kondilas - „Moştenirea" de Titus Popovici, regia Horea Popescu, Mihai Manolescu, 1989
* „Contrabasul" (one man show) de Patrick Suskind, regia Grigore Gonţa, 1987
* Herb Tucker - „Poveste din Hollywood" de Neil Simon, regia Grigore Gonţa, 1984 şi 1994
* Spirache - „Titanic Vals" de Teodor Muşatescu, regia Mihai Berechet, 1983
* Domenico - „Filumena Marturano" de Eduardo De Fillippo, regia Anca Ovanez Doroşenco, 1981
* Chereea - „Caligula" de Albert Camus, regia Horea Popescu, 1980
* Romulus - „Romulus cel Mare" de Friedrich Dürrenmatt, regia Sanda Manu, 1977
* Richard al III-lea - „Richard al III-lea" de William Shakespeare, regia Horea Popescu, 1976
* Autorul dramatic - „Viaţa unei femei" autor şi regia Aurel Baranga, 1976
* Robespierre - „Danton" de Camil Petrescu, regia Horea Popescu, 1974
* Mel - „Prizonierul din Manhattan" de Neil Simon, regia Mihai Berechet, 1973
* Mayer Bayer - „Simfonia patetică" de Aurel Baranga, regia Aurel Baranga, 1973
* Ştefan Valeriu - „Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, regia Mihai Berechet, 1971
* George - „Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Michel Făgădău, 1970
* Eduard Forţian - „În valea cucului" de Mihai Beniuc, regia Sică Alexandrescu, 1959
* C.N. Mollin - „Anii negri" de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1958
* Iacob Bardin - „Duşmanii" de Maxim Gorki, regia Alexandru Finţi, 1958
* Horace, Frederic - „Invitaţie la castel" de Jean Anouilh, regia Sică Alexandrescu, 1958
* Trinculo - „Furtuna" de William Shakespeare, regia Moni Ghelerter, 1958
* Filipetto - „Bădăranii" de Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, 1957
* Alexandru - „Reţeta fericirii sau despre ceea ce nu se vorbeşte" de Aurel Baranga, regia Marietta Sadova, 1957
* Profesorul - „Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, regia Sică Alexandrescu, 1956
* Cerchez - „Ziariştii" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1956
* Agamemnon Dandanache - „O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1956
* Dr. Smil - „Apus de soare" de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Marietta Sadova, Mihail Zirra, 1956 şi 1973
* Poludin - „O chestiune personală" de Alexandr Stein, regia Sică Alexandrescu, 1955
* Stepa - „Platon Krecet" de Alexandr Korneiciuk, regia Alexandru Finţi, 1954
* Mircea Cavafu - „Mielul turbat" de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1954
* Mitică - „Matei Millo" de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu, 1953
* Voicu - „Ultima oră" de Mihail Sebastian, regia Moni Ghelerter, 1953
* Hlestakov - „Revizorul" de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Sică Alexandrescu, 1952
* „Momente" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1952
* Catindatul - „D`ale carnavalului" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Studio), 1951
* Tuzenbach - „Trei surori" de A.P. Cehov, regia Moni Ghelerter, (Sala Comedia), 1950
* Victor Dumitrescu - „Iarba rea" de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1949
* Rică Venturiano - „O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Comedia), 1949
* Agamiţă Dandanache - „O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Comedia), 1948
* Studentul - „Confruntarea" de Tur şi Lev Seinin, regia Moni Ghelerter, (Sala Studio), 1948
* Romeo - „Romeo şi Julieta, actul 6", „Între filologi", „Cine răspunde?" de D.D. Pătrăşcanu, regia N.Gh. Kirilov, 1945

Regizorul

Radu Beligan este cunoscut şi în calitate de regizor de teatru.

„Egoistul" de Jean Anouilh, 2004

„De partea cui eşti?" de Ronald Harwood, 1996

„O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, 1979

„Poveste din Irkutsk" de Aleksei Arbuzov, 1960

„Sălbaticii" de Serghei Mihailovici Mihalkov, 1959

„Doctor fără voie" de J.B.P. Molière (co-regie cu Sică Alexandrescu), 1955

„Straini in noapte"de Eric Assous,2007

Roluri în teatru

Teatrul Odeon:

Talleyrand - „Supeul" de Jean Claude Brinsville, regia Florentina Enache, 1997 Antonio Salieri - „Amadeus" de Peter Schaffer, regia Dinu Cernescu, 1982 „Helen, Tommy şi Joe" de James Thurber şi Elliot Nugent, regia Marietta Sadova, 1948

Teatrul Evreiesc de Stat:

Wille Clark - „Băieţii de aur" de Neil Simon, regia Ion Lucian, 1997

Teatrul Naţional din Craiova

Zeus - „Danaidele" după Eschil, regia Silviu Purcărete, 1995 George - „Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Mircea Cornişteanu, 1990

Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti:

Don - „Transplantarea inimii necunoscute" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1969

Teatrul de Comedie: 1961 - 1968

Berenger - „Ucigaş fără simbrie" de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Chitlaru - „Opinia publică" de Aurel Baranga, regia Mihai Berechet Cirivis - „Capul de răţoi" de George Ciprian, regia David Esrig Berenger - „ Rinocerii" de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Gore, Şeful - „Şeful sectorului suflete" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter Juraţii - „Procesul domnului Caragiale" de Mircea Ştefănescu, regia David Esrig Cheryl - „Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter

Teatrul Tineretului:

Doctorul - „Un flăcău din oraşul nostru" de Konstantin Simonov, regia Vlad Mugur, 1952

Teatrul Alhambra: 1943 - 1949

„Ruşinea familiei" de Mircea Ştefănescu, după Ronald Harwood, regia Ion Talianu „Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, regia Soare Z. Soare „Nu mai beau" de Gaston de Caillavet şi Robert de Flers, regia Soare Z. Soare „Pensiunea dragostei" de Alexandru Kiriţescu, regia Soare Z. Soare „Sărmanul Jonathan" de Karl Milloker

Compania Radu Beligan: 1947 - 1948

„Clasa a 8-a B" de Roger Ferdinand, regia Ionel Ţăranu „Ruşinea familiei" de Mircea Ştefănescu, după Ronald Harwood, regia Ion Talianu

Teatrul Comedia: 1945 - 1947

„Primăvara a venit" de John van Druten, regia Sică Alexandrescu „Racheta spre lună" de Clifford Odets, regia Marietta Sadova „Vis de secătură" de Mircea Ştefănescu, regia W. Siegfried „O femeie răpită" de Louis Verneuil, regia Sică Alexandrescu „Knock" de Jules Romaine, regia Sică Alexandrescu „Sărută-mă imediat" de Tudor Muşatescu şi V. Timuş, după Janos Vaszari, regia Ion Talianu „Unul cu bani" de George S. Kaufman, regia Sică Alexandrescu „Am visat paradisul" de Guido Cantini, regia Sică Alexandrescu „Medicul în dilemă" de George Bernard Shaw, regia Sică Alexandrescu

Teatrul Nostru: 1946 - 1947

„Viaţa începe mâine" de Marc Gilbert Sauvajon, regia Val Mugur

Teatrul Municipal: 1944 - 1945

„Omul care a văzut moartea" de Victor Eftimiu, regia Sică Alexandrescu „Amantul de carton" de Jacques Deval, regia Sică Alexandrescu

Teatrul Maria Filotti (Sărindar): 1942 - 1943

„Sextet" de Gregor Schmitt, regia Sică Alexandrescu „Domnişoara de ciocolată" de Paul Gavault, regia Ion Şahighian „D-ra Butterfly" de Tudor Muşatescu, după Tibor Varady, regia Tudor Muşatescu

Teatrul Majestic: 1940 - 1941

„Omul care zâmbeşte" de Luigi Bonelli şi Aldo de Benedetti, regia Ion Şahighian „Frumoasa aventură" de Gaston de Caillavet şi Robert de Flers, regia Sică Alexandrescu „Oraşul fără avocaţi" de Nicola Manzari, regia Ion Iancovescu „Banii nu fac nici două parale" de Armando Curcio, regia Sică Alexandrescu

Teatrul Tudor Muşatescu (Roxy): 1940 - 1941

„Îmi pare rău de mine" de Mouezy-Eon şi Guitton, regia Ion Sava „Titanic Vals" de Tudor Muşatescu, regia Tudor Muşatescu

Grădina C.A. Rosetti: 1940

„Ascultă, Ionescule" de Tudor Muşatescu, după Mirande şi Quinson

Teatrul din Sărindar: 1939 - 1940

„Calul năzdrăvan" de Gherardo Gherardi, regia Ion Iancovescu „Aproape de cer" de Julien Luchaire, regia Aurel Ion Maican „Figurantul" de Alfred Savoir, regia Ion Iancovescu „Domnişoara Butterfly" de Tudor Muşatescu după Tibor Varady, regia Tudor Muşatescu

Teatrul Uranus - Comedia: 1938 - 1939

„Tinereţe" de Swarkin, regia Muratov „Quadratura cercului" de Valentin Kataiev, regia Victor Ion Popa „Zile vesele după război" de Mihail Sadoveanu, regia Victor Ion Popa „Jederman" de Hugo von Hoffmanstall, regia Victor Ion Popa

Liedertafel - Alhambra - Regina Maria: 1937 - 1938

„Molima" de Ion Marin Sadoveanu „Pescuitorul de umbre" de Jean Sarment, regia Sergiu Dumitrescu „Crimă şi pedeapsă" de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Mihai Zirra (Debut)

Televiziune

„Al matale, Caragiale", regia Mircea Cornişteanu, 2002 „Cui i-e frică de Virginia Wolf?" de Edward Albee, regia Olimpia Arghir, 1995 „Amadeus" de Peter Shaffer, regia Dinu Cernescu „Aventură sub pământ" de Ion Băieşu, regia Sergiu Ionescu, 1982 „Titanic vals" de Tudor Muşatescu „Supeul" de Jean Claude Brinsville „Muşatinii" „Harvey" de Mary Chase „Tren de plăcere" de I.L. Caragiale „Momente Caragiale" după I.L. Caragiale „Conu Leonida" după I.L. Caragiale „Marii Artişti pe Micul Ecran"
[modificare] Autorul

2001 - „Note de insomniac" 1978 - „Luni, Marţi, Miercuri..." 1968 - „Pretexte şi subtexte"

Audiobooks

Există în lectura lui Radu Beligan o serie de audiobookuri, două dintre acestea apărând la editura Humanitas (Contrabasul şi Bartleby).

Activitate didactică, profesională, academică

Profesor la Institutul de Teatru şi Film: 1950 - 1965

Director al Teatrului de Comedie: 1961 - 1969

Preşedinte activ (1971) şi apoi Preşedinte de onoare pe viaţă (1977) al Institutului Internaţional de Teatru

Autorul mesajului internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului: 27 martie 1977

Co-preşedinte, cu Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO: 1971 - 1978

Membru al Cartelului Internaţional de Teatru: 1967

Membru în Consiliul Superior al Teatrului Naţiunilor, sub preşedinţia lui Pierre Moinet, directorul general al artelor şi literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franţei

Membru al Academiei Le Muse din Florenţa

Semnatar al Apelului Artiştilor pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Helsinki, 1985

Formarea profesională

1937-1938: studiază Dreptul şi Filosofia la Bucureşti

Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, profesoară Lucia Sturdza Bulandra - studii neterminate

Premii şi distincţii

Membru de Onoare al Academiei Române, drept recunoaştere a activităţii în domeniul artei, 2004 Decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan Decorat cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofiţer" Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale", 2003 Trofeul „România 2000", 2003 Marele Premiu acordat de Guvernul României, în cadrul Premiilor Naţionale de Teatru, 2002 Preşedintele Franţei, Jacques Chirac a semnat Decretul prin care Radu Beligan este numit în grad de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, 2002 Premiul revistei „Moftul Român", 2001 Premiul Revistei „Flacăra", 2000 Trofeul Eugene Ionesco, 1999 Premiul Fundaţiei TOFAN, 1998 PRIX 14 JUILLET 1998 al Ministerului de Externe din Franţa Premiul Academiei Române, 1997 Premiul Galei UNITER - Trofeul Dionysos, 1995-1996 Doctor Honoris Causa al Academiei „George Enescu" din Iaşi, 1994 Doctor Honoris Causa al Academiei George Enescu Premiul Academiei „Le Muse" din Florenţa, 1980

Distincţii

* Artist Emerit 1953;
* Artist al Poporului 1962;
* Premiul Academiei "Le Muse" din Florenţa 1980;
* Premiul Galei UNITER – Trofeul Dionysos 1995 - 1996;
* Premiul Academiei Române, 1997;
* Premiul Fundaţiei Tofan, 1998;
* Prix 14 Juillet al Ministerului de Externe al Franţei, 1998;
* Trofeul Eugene Ionesco, 1999;
* Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte "George Enescu";
* Cetăţean de onoare al municipiilor Iaşi şi Bacău.

Filmografie

* O noapte furtunoasă (1943)
* Visul unei nopţi de iarnă (1946)
* Răsună valea (1949)
* Bulevardul “Fluieră Vântu” - scurt metraj (1950)
* Lanţul slăbiciunilor (1952)
* O scrisoare pierdută (1953) - Agamemnon Dandanache
* Afacerea Protar (1955) - Profesorul Andronic
* Directorul nostru (1960)
* Bădăranii (1960)
* Celebrul 702 (1962) - Cheryl
* Lanterne cu amintiri (1963)
* Paşi spre lună (1964)
* Castelanii (1966)
* Şeful sectorului suflete (1967) - Gore
* Explozia (1972)
* Întoarcerea lui Magellan (1973)
* Agentul straniu (1974)
* Tată de duminică (1975)
* Singurătatea florilor (1976)
* Cuibul salamandrelor (1976)
* Instanţa amână pronunţarea (1976)
* Premiera (1976)
* Braţele Afroditei (1978)
* Aurel Vlaicu (1977)
* Iancu Jianu, zapciul (1980)
* Reţeaua „S” (1980)
* Iancu Jianu, haiducul (1981)
* Întoarcere la dragostea dintâi (1981)
* Galax, omul păpuşă (1983)
* Horea (1984)
* Cui i-e frică de Virginia Woolf? - film TV (1995) - George
* Trahir (1993) - Vlad
* După-amiaza unui torţionar (2001) - Profesorul
* Medalia de onoare (2010) - Ion J. Ion

Rating: 
0
No votes yet