Stela Popescu

Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935, Bălţi, Basarabia) este o actriţă de teatru şi film. A realizat cupluri celebre alături de Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revistă, a reuşit să se menţină în topul celor mai iubiţi actori ai scenei româneşti timp de bine de jumătate de veac.

Biografie

Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935, Orhei, Basarabia) este o actriţă de teatru şi film. A realizat cupluri celebre alături de Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revistă, a reuşit să se menţină în topul celor mai iubiţi actori ai scenei româneşti timp de bine de jumătate de veac.

S-a născut la într-o familie de învăţători modeşti, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci duşman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Braşov. În 1953, susţine examenul de admitere la facultate şi este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunţă după un an şi jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel continuă să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, este repartizată la Teatrul din Braşov, acolo unde ajunge să susţină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrului de Revistă "Constantin Tănase". În 1969, Stela părăseşte Revista şi se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent. În paralel, susţine şi o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puţin timp după divorţul de Dan Puican. Totodată, joacă în celebrul serial "Boema" de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde lucrează şi în prezent. Pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" şi pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu străluceşte în piese precum "Omul care a văzut moartea", "Mama Boema", "Boema, slăbiciunea mea" etc. A jucat 18 ani în "Preşul", 12 ani în "Peţitoarea" şi 10 ani în "Plicul". A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

În anii 1971-1979 face un cuplul memorabil, pe scenă şi la televiziune, cu Ştefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela - Alexandru Arşinel, care a început în 1979, acesta a fost garanţia umorului de calitate şi în prezent, dar şi în trecut, când textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula "Alo? Aţi greşit numărul". A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar (1979), "Pe malul stîng al Dunării albastre" (1983), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988), etc.

Stela Popescu a făcut o carieră memorabilă şi în televiziune. A jucat în televiziune de la înfiinţare până în prezent, în piese de teatru şi emisiuni de divertisment, reuşind să transmită ceva din spiritul satiric şi contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piaţă DVD-urile "O stea printre stele" (2006) şi "Stela şi Arşinel" ([[2005gg) care reunesc cele mai memorabile apariţii TV ale Stelei Popescu.

Începând jumătatea anilor '90, Stela Popescu a fost moderatoare unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea şi Naţional TV

Joacă în serialul TV "Cuscrele" (2005-2006) precum şi în telenovelele "Râzboiul sexelor" (2007-2008), "Regina" (2008-2009) şi "Aniela" (2009-prezent) unde face o creaţie memorabilă în rolul Coanei Chiva.

Filmografie

* Maşini şi Maşini 2- dublaj memorabil, Flo (voce vers.română) (2006), (2011)
* Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
* A doua cădere a Constantinopolului (1994)
* Maria şi Mirabela în Tranzistoria (1989)
* Figuranţii (1987)
* În fiecare zi mi-e dor de tine (1988)
* Secretul lui Nemesis (1985)
* Vara sentimentală (1985)
* Galax, omul păpuşă (1984)
* Un petic de cer (1984)
* Zbor periculos (1984)
* Căruţa cu mere (1983)
* Pe malul stîng al Dunării albastre (1983)
* Am o idee (1981)
* Ana şi hoţul (1981)
* Grăbeşte-te încet (1981)
* Nea Mărin miliardar (1979)
* Drumuri în cumpănă (1978)
* Tufa de Veneţia (1977)
* Ultima noapte a singurătăţii (1976)
* Elixirul tinereţii (1975)
* Despre o anumită fericire (1973)
* Dimitrie Cantemir (1973)
* Astă-seară dansăm în familie (1972)
* Recomandări (1971) (TV)
* Pantoful Cenuşăresei (1969)
* Vin cicliştii (1968)
* Faust XX (1966)
* Sărutul (1965)
* Omul de lângă tine (1961)
* Alo? Aţi greşit numărul (1958)

Teatru

Teatrul de Revistă Constantin Tănase (1963-1969 şi 1993-prezent)- selectiv

* Aplauze, Aplauze (2010)
* Revista revistelor
* Omul care a văzut moartea
* Te aştept diseară pe Lipscani
* Nevestele vesele..la Boema (1979)
* Boema, slăbiciunea mea (1980)
* În grădina bucuriilor (1975)
* Constelaţia Boema (1984)
* Boema, bucuria mea (1985)
* Stela, stelele şi Boema (1987)
* Buna seara,Boema (1989)

Teatrul de comedie (1969-1993) - selectiv

* Dispariţia lui Galy (Brecht)
* Un om egal un om (Brecht)
* Mutter Courage (Brecht)
* Mandragora (Machiaveli)
* Steaua fără nume (Mihail Sebastian)
* Preşul (Ion Băieşu) - piesă care s-a jucat 18 ani
* Peţitoarea (Thornton) - piesă care s-a jucat 12 ani
* Plicul (Rebreanu) - piesă care s-a jucat 10 ani
* Trei surori (Cehov)
* Marele feudal (Al. Mirodan)
* Curcanul
* Turnul de fildeş - Premiul pe ţară pentru cel mai bun rol secundar
* Sfăntul Mitică Blajinul (Aurel Baranga)
* Capcană pentru un bărbat singur (Neil Simon)

Opera Comică pentru Copii - selectiv

* Piatra din casă
* Cântăreţ
* Chiriţa

Teatru Radiofonic

* Agachi
* Flutur
* Avarul
* Burghezul gentilom
* Cafeneaua cea mică
* Catrina din Heilbrunn
* Caviar, vodka si bye bye
* Cinci cânticele
* Coana Chiriţa cântăreţă
* Dimineaţa pierdută
* Din nou... Caragiale
* Divanul Persian
* Doamna ministru
* Fata cinstită
* Ferma de struţi
* Filantropul actor
* Franţuzitele şi un poet romantic
* Gaiţele (varianta 1964)
* Gaiţele (varianta 2002)
* Hangiţa
* Hades în război
* Încurcă lume
* Leac pentru chelie
* Mânastirea din Parma
* Mizantropu
* Nunta lui Figaro
* O viaţă pe roată
* Rinocerii actor
* Sânziana şi Pepelea
* Stăpânul tăcerii actor
* Suflete moarte
* Trenurile mele
* Un cuib de nobili

Bibliografie

Rhea Cristina; "Stela Popescu - Povestea succesului", Editura Curtea Veche, 2002

Rating: 
0
No votes yet