Szabolcs Cseh

Szabolcs Cseh, cunoscut şi ca Sobi (Szoby) Cseh (n. 11 decembrie 1942, oraşul Miercurea Ciuc) este un cascador şi actor român de etnie maghiară.

Biografie

Szabolcs Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Şaguna şi la Liceul Unirea din Braşov, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în anul 1966.

Încă din timpul facultăţii, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti în trupa “Ganea”. Aflat în anul 3 de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi “Serbări galante” (în regia lui René Clair).
„La începutul carierei mă antrenam la circul din Bucureşti ca să-mi îmbunătăţesc exerciţiile la trapez. Dar tatăl meu, care era directorul singurei bănci din Braşov, nu voia să se ştie ca eu sunt un circar, aşa că ziua mă duceam la cursuri şi noaptea mă antrenam să devin cel mai bun zburător din Europa [1].”
—Szobi Cseh

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascade dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Tot din 1967, Szoby Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare şi instruire, până în 1987.

Astfel, Szoby Cseh a contribuit substanţial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci şi la „perioada de aur” a filmului românesc de acţiune în context mondial.

În anul 1975, devine coordonator al şcolii de cascadori din Germania, lucrând în colaborare cu regizorul Peter Fogel ca regizor de acţiune şi cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin şi Tele München (până în anul 1986).

De la debutul său, Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 de producţii străine sau coproducţii (Germania, Franţa, SUA etc), realizând concepţia şi regia secvenţelor de acţiune-lupte, conceperea şi/sau execuţia cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvenţelor de acţiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment în ţară şi străinătate.

La data de 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a înfiinţat prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o timp de mai mulţi ani.

După Revoluţie a avut apariţii rare în filme, acuzând corupţia şi banii puţini plătiţi unui cascador.
„Producătorii au început să angajeze doar cascadori care nu denunţau mita. Tot felul de directoraşi cereau 500 de euro să plătească unui cascador o zi de muncă şi apoi angajau nişte copii care făceau două tumbe şi cărora le dădeau 100 de euro, restul de bani intrând in buzunarele lor. Am refuzat să accept corupţia, aşa ca nu m-au mai lăsat să lucrez [2].”
—Szobi Cseh

Între 1999 – 2002, a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste 10 filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv “Amen” (în regia lui Costa Gavras).

Szobi Cseh a elaborat studii ştiinţifice şi cursuri universitare teoretice şi practice, despre mişcarea scenică a actorului şi componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvenţelor de acţiune etc. Din 1980, iniţial în calitate de lector universitar şi, ulterior, de conferenţiar universitar, predă neîntrerupt astfel de cursuri interdisciplinare la UNATC "I.L. Caragiale" din Bucureşti, secţiile Actorie, Imagine Film si TV, Regie Film, Regie Teatru. A contribuit la formarea a zeci de generaţii de actori, regizori de teatru, de film şi operatori de film şi de televiziune. A avut colaborări didactice şi la Universitatea de Muzică "Ciprian Porumbescu", secţia Regie Operă.

Din anul 2005, lărgindu-şi sfera preocupărilor, Szoby Cseh derulează programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile. Din 2008, derulează Programul-metodă pentru copii cu handicap psihic şi fizic sever. Ambele programe sunt bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante. [3].

Realizări în calitate de cascador

Szobi Cseh la 60 ani, executând o săritură de pe o maşină.

Szobi Cseh este autorul a numeroase invenţii care au dus la dezvoltarea tehnicii şi metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internaţional. Exemple:

* utilizarea trambulinei elastice, pentru prima oară, în redarea efectului de zbor al personajului în urma unei explozii (1967)
* trăgătoarea, folosită pentru prima oară în lume, în căderile cu calul, făcându-le mai spectaculoase şi mai sigure atât pentru cascador, cât şi pentru cal (1970)
* ţarcul pentru aglomerarea cailor în filmarea secvenţelor de luptă călare, covorul mişcător pentru căderile simultane ale cailor (1970)
* bătuta, dispozitiv de aruncare a oamenilor, cailor etc din poziţii statice (1972)
* utilizarea cablurilor, pentru prima oară în România, în redarea cât mai spectaculoasă a efectelor de împuşcături, explozii, lovituri (1974)

Printre casacadele executate de Szoby Cseh se numără unele deosebit de spectaculoase, mai ales pentru momentul la care au fost realizate, şi nerepetate de altcineva până în prezent. Exemple:

* În anul 1966, în filmul “Dacii”, a promovat pentru prima dată în România căzăturile de la înălţime şi căzăturile cu calul.
* În anul 1971, în filmul “Mihai Viteazul”, depăşeşte recordul mondial executând o cădere de la 13 m fără nici o protecţie la aterizare.
* În 1976, execută o cădere de la 37 metri cu spatele în jos, la furnalul de la Copşa Mică.
* În 1984, realizează o săritură de 80 metri cu maşina în Marea Nordului.
* În anul 1985, face o săritură cu un microbuz deasupra unui lac scufundat la 20 m, la Magdeburg. În timpul zborului, a declanşat explozia microbuzului încărcat cu trotil.
* Printre cascadele cele mai cunoscute, se numără o serie de cascade unicat aparţinând personajului Buză de Iepure din filmele cu Mărgelatu (1980-1986). Câteva din acestea sunt considerate premiere sau recorduri mondiale: săritură cu calul prin geam, cădere cu calul, din cabrare, prin rostogolirea pe spate a calului şi călăreţului, pe versant muntos pe o înălţime de 70 m

În anul 1985, revista germană “Bunte” l-a desemnat cel mai bun cascador din Europa.
„Cel mai teamă îmi este de ziua de mâine. În cascadorie, te simţi mai aproape de Dumnezeu, fiindcă trebuie să gândeşti din multe puncte de vedere - eşti aproape un savant, trebuie să rezişti fizic şi psihic, lucrul cel mai important! Atunci vezi cât de frumoasă este viaţa [4].”
—Szobi Cseh

Premii

Recunoaştere internaţională pentru contribuţiile artistice ale lui Szoby Cseh:

* 1973 - Festival Paris- cea mai bună mişcare scenică străină- piesa “Viziuni flamande”
* 1974 - Festival Berlin- cele mai valoroase lupte, filmul “Tekum Shek”
* 1974 – Festival Viena – locul I, piesa “Stan Păţitul”
* 1985 - Festivalul de film de la Berlin “Somer Film Tage”- cel mai bun regizor de acţiune; în acelaşi an, desemnat cel mai bun cascador din Europa conform sondajului realizat de revista germană “Bunte”.

Recunoaştere naţională:

* 1984 - revista “Săptămâna”, premiul pentru cel mai spectaculos actor şi personaj- Buză de iepure din seria "Mărgelatu"
* 1986 - revista “Săptămâna”, premiul pentru întreaga activitate
* 1994 - revista “România Mare”, premiu pentru contribuţie la dezvoltarea cinematografiei române
* 1996 - revista “România Mare”, premiu pentru întreaga activitate
* 2000 - UARF, Diploma şi Medalia de argint, 400 de ani de la Unire şi 30 de ani de la producţia filmului “Mihai Viteazul”
* 2002 - Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Diploma şi Medalia de onoare cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a ANEFS, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului, educaţiei fizice şi sportului în România
* 2002 - UARF, Clacheta de Aur pentru întreaga activitate de regizor de lupte
* 2006 - UARF, Medalia aniversară - 40 de ani de la realizarea filmului istoric "Dacii"

Filmografie
Szobi Cseh a realizat numeroase premiere în cascadele cu cai.

Actor

* Dacii (1965) - debut
* Împuşcături pe portativ (1967) - Sportivul
* Die Lederstrumpferzählungen ("Ultimul mohican"), episodul "Das Fort am Biberfluß" (1969) - Pfeilspitze
* Un comisar acuză (1973)
* August în flăcări (1973) - film TV
* Buzduganul cu trei peceţi (1976) - Preda Buzescu
* Burebista (1980)
* Pruncul, petrolul şi Ardelenii (1981)
* Grăbeşte-te încet (1981)
* Trandafirul galben (1982) - Buză de iepure
* Misterele Bucureştilor (1983) - Buză de iepure
* Ochi de urs (1983)
* Masca de argint (1985) - Buză de iepure
* Colierul de turcoaze (1985) - Buză de iepure
* Martori dispăruţi (1988)
* Doi haiduci şi o crâşmăriţă (1993)
* Inimă de ţigan (2007) - serial TV - Shoni

Consilier secvenţe de acţiune/lupte

Listă selectivă:

* Şapte băieţi şi o ştrengăriţă
* Bătălia pentru Roma
* Mihai Viteazul (2 serii)
* Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte
* Lupul mărilor (serial tv lb.germ., 4 episoade)
* Urmărirea (serial tv, primul din România)
* Cu mâinile curate
* Lupul mărilor (lungmetraj lb.rom.)
* Răzbunarea (lungmetraj lb.rom.)
* Aventuri la Marea Neagră
* Săgeata Căpitanului Ion
* Un comisar acuză
* Explozia
* Stejar – extremă urgenţă
* Dimitrie Cantemir
* Nemuritorii
* Un august în flăcări (serial tv)
* Prin cenuşa Imperiului
* Muşchetarul român
* Pe aici nu se trece
* Buzduganul cu trei peceţi
* Războiul de independenţă (serial tv)
* Revanşa
* Profetul, aurul şi ardelenii
* Nea Mărin miliardar
* Mihail-câine de circ
* Ecaterina Teodoroiu
* Vlad Ţepeş
* Iancu Jianu zapciul
* Capcana mercenarilor
* Burebista
* Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu
* Duelul
* Iancu Jianu haiducul
* Munţi în flăcări
* Lumini şi umbre
* Trandafirul galben
* Misterele Bucureştilor
* Ochi de urs
* Horea
* Colierul de turcoaze
* Masca de argint
* Totul se plăteşte
* Martori dispăruţi (1988) - co-regizor
* Hotel de lux
* Doi haiduci şi o crâşmăriţă
* Noro
* Amen
* Numai iubirea (serial tv)
* Lacrimi de iubire (serial tv)
* Iubire ca în filme (serial tv)
* Inimă de ţigan (serial tv)
* Regina (serial tv)

Rating: 
0
No votes yet