Teodora Mareş

Teodora Mareş (n. 27 octombrie 1962, Buzău) este o actriţă română de teatru şi film.

Viaţa

Se naşte la Buzău pe 27 octombrie 1962. Îşi petrece prima parte a copilăriei la bunicii din partea mamei, în Ruşavăţ, un sat din judeţul Buzău, neelectrificat la acea vreme. La vârsta de 7 ani este luată de mama sa la Brăila, unde urmează şcoala generală şi practică sport de performanţă (atletism). Începe liceul la Ploieşti, la o clasă cu profil sportiv, dar clasa se desfiinţează după clasa a X-a. Urmează treapta a II-a de liceu la Brăila, la Liceul de Construcţii, în specializarea arhitectură, sistematizare şi desen tehnic.
[modificare] Studii teatrale

Iniţial dorind să studieze medicina, este atrasă spre teatru ca urmare a unei conjuncturi care o determină să urmeze cursuri de teatru în timpul liceului, la Brăila. După terminarea liceului, în 1981, dă examen la Institutul de Teatru din Târgu Mureş, unde nu este admisă. Se angajează în corpul de ansamblu al Teatrului Maria Filotti din Brăila. În anul 1982 dă din nou examen de admitere la Institutul de Teatru din Târgu Mureş, dar este respinsă şi de această dată. În 1983 dă examen de admitere la IATC Bucureşti, unde este admisă prima. În primii doi ani este studentă la actorie în clasa condusă de marele actor şi profesor Octavian Cotescu. Acesta se stinge din viaţă când Teodora Mareş trece în anul trei. Ultimii doi ani de institut îi urmează sub îndrumarea regizorului şi actorului Gelu Colceag. Absolvă Facultatea de Actorie în 1987.

În 1985, în timpul studenţiei, este distribuită în rolul Ioana Popa din celebrul film Declaraţie de dragoste, în regia lui Nicolae Corjos, rol care îi va aduce notorietate şi un premiu de interpretare, influenţându-i cariera artistică. Ulterior va juca în numeroase alte filme.

Cariera artistică

Cariera teatrală

După absolvirea facultăţii este repartizată la Teatrul de Stat din Sfântu Gheorghe, pe scena căruia joacă în perioada 1987-1990. Efectuează numeroase turnee cu trupa teatrului şi interpretează următoarele roluri:

* Lisette, în Căsătorie prin concurs, de Carlo Goldoni, regia Mihai Dobre
* Estrella, în Noaptea la Madrid, după Calderon de la Barca
* Bianca, în Îmblânzirea Scorpiei, de William Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu
* Băiatul de prăvălie, în Asta-i ciudat, adaptare după Miron Radu Paraschivescu, regia Gelu Colceag

În 1990 se transferă la Teatrul Municipal din Ploieşti, pentru o scurtă perioadă, jucând în piesa Victimele datoriei, de Eugen Ionescu, în regia lui Mircea Albulescu.

Între 1990-1994 se transferă la Teatrul Nottara din Bucureşti, unde este distribuită şi interpretează următoarele roluri:

* Maria Poţiekalnikova, în Sinucigaşul de Nikolai Erdman, regia Cornel Mihalache, 1991
* Lucille, în Burghezul gentilom, de Molière, regia Alexandru Dabija
* Maria, în Regele moare de Eugen Ionescu, regia Dominic Dembinski
* Ofelia, în Actori şi trădători (Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi) de Tom Stoppard, regia Tudor Mărăscu

În 1994, după o perioadă de 2 ani în care nu mai este distribuită în nici un rol, se transferă la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, pe scena căruia joacă şi în prezent. Aici interpretează următoarele roluri:

* Carol, în Orfeu în infern de Tennessee Williams, regia Mihai Manolescu
* Ioana, în Anton Pann, de Lucian Blaga, regia Dan Micu
* Jean, în Cabotinul de John Osborne, regia Alice Barb, 1997
* O bacantă, în Bacantele, după Euripide, regia Mihai Măniuţiu
* Armande, în Femeile savante, de Molière, regia Lucian Giurchescu
* Vilma, în Ispita, de Vaclav Havel, regia Mihai Manolescu, 2002
* Eva, în Sonată pentru saxofon şi Eva, de Eugen Şerbănescu, regia Mihai Manolescu, 2004

În calitate de colaborator, în anul 2007 joacă pe scena Teatrului Naţional din Constanţa în piesa poliţistă Opt femei a lui Robert Thomas, regizată de Răsvana Cernat.

Cariera cinematografică

Debutează în film cu rolul Ioana Popa din Declaraţie de dragoste, încă din timpul facultăţii. Joacă în următoarele filme:

* Declaraţie de dragoste, regia Nicolae Corjos (1985)
* În fiecare zi mi-e dor de tine, regia Gheorghe Vitanidis (1987)
* Extemporal la dirigenţie, regia Nicolae Corjos (1987)
* Moromeţii, regia Stere Gulea (1988)
* Miracolul, regia Tudor Mărăscu (1988)
* O vară cu Mara, regia George Cornea (1988)
* Harababura, regia Geo Saizescu (1990)
* Îl osândesc juraţii, după Gala Galaction, regia Cornel Todea (1991)
* Vacanţă de Crăciun, serial TV, regia Olimpia Arghir (1992)
* Cu un pas înainte, serial TV, episodul 6: Traşi pe sfoară, rolul: mama Monicăi (2007)

Premii

* Premiul de interpretare pentru rolul din filmul Declaraţie de dragoste, la Festivalul de Film de la Costineşti, ediţia 1985.
* Premiul de interpretare pentru rolul Băiatul de prăvălie din piesa Asta-i ciudat la Festivalul Tânărului Actor de la Costineşti, ediţia 1987.
* Premiul de creaţie literar-artistică al UASCR şi al revistei Amfiteatru pentru toată activitatea teatrală şi cinematografică, 1987.

Rating: 
0
No votes yet