Victor Rebengiuc

Victor Rebengiuc (născut la 10 februarie 1933 în Bucureşti), este un actor român cu o contribuţie importantă la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti. A absolvit UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în 1956, clasa prof. Aura Buzescu şi Beate Fredanov. Este membru al trupei Teatrului Bulandra Bucureşti din 1957. Joacă însă şi în spectacolele altor teatre cum ar fi: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Cluj Napoca sau Teatrul Arca.

A fost rector al UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în perioada 1990-1996.

A fost director al Teatrului Bulandra între anii 1996-1998.

Performanţele sale artistice sunt legate şi de importante roluri în teatrul de televiziune şi în Teatrul Radiofonic Naţional.

Imediat după evenimentele din decembrie 1989, apare în direct la Televiziunea Română cu un sul de hârtie igienică în mână[1]. Îi invita, astfel, pe anumiţi politicieni — ce jucaseră un rol activ în regimul comunist — să se şteargă la gură înainte de a vorbi despre democraţie.[1]

În anul 2004, la cea de‑a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră[1]. În acelaşi an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.[1]

În 2008, când a împlinit 75 de ani, editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul şi actorul”, semnată de criticul Mihaela Michailov şi jurnalista Simona Chiţan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu soţia sa, Mariana Mihuţ, şi fiul, Tudor Rebengiuc.[1]

Este căsătorit, din 1965, cu actriţa Mariana Mihuţ şi au împreună un fiu, Tudor.
Cuprins

* 1 Roluri în teatru
* 2 Filmografie
* 3 Note
* 4 Legături externe

Roluri în teatru

* Dincă - Bălcescu de Camil Petrescu, regia Aura Buzescu (1955)
* Petre - Citadela sfărâmată de Horia Lovinescu, regia Aura Buzescu (1955)
* Al doilea plutonier - Tragedia optimista de Vsevolod Vişenski, regia Ion Cojar, Aura Buzescu, Vlad Mugur (1955)
* Contele Almaviva - Bărbierul din Sevilla de Pierre Beaumarchais, regia Vlad Mugur, Teatrul Naţional Craiova (1956)
* Jack Worthing - Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde, regia Vlad Mugur, Teatrul Naţional Craiova (1956)
* Jim Curry - Omul care aduce ploaia de R. Nash, regia Liviu Ciulei (1957)
* Pierre - Nebuna din Chaillot de J. Giraudoux, regia Liviu Ciulei (1957)
* Walter Lee - Un strugure în soare de L. Hausburry, regia Lucian Pintilie (1961)
* Orlando - Cum vă place de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1961)
* Voghin - Copiii soarelui de Maxim Gorki, regia Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie (1961)
* Bolkonski - Război şi pace de E. Piscator, după Lev Tolstoi, regia Dinu Negreanu (1962)
* Stanley - Un tramvai numit dorinţă de T. Williams, regia Liviu Ciulei (1965)
* Brutus - Julius Caesar de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1968)
* Kurt - Play Strindberg de Fr. Durrenmatt, regia Radu Penciulescu (1971)
* Higgins - Pygmalion de G. B. Shaw, regia Moni Ghelerter (1974)
* Bubnov - Azilul de noapte de Maxim Gorki, regia Liviu Ciulei (1975)
* Caliban - Furtuna de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 1978
* Tipătescu - O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia Liviu Ciulei (1979)
* Astrov - Unchiul Vanea de Anton Pavlovici Cehov, regia Alexa Visarion (1985)
* Fundulea - Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, premiul UNITER (1991)
* Oratio - Teatrul comic de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete (1992)
* Goering - Mephisto de Horia Garbea după K. Mann, regia Alexandru Darie (1993)
* Pelasgos - Danaidele după Eschil, regia Silviu Purcărete (1995)
* Alfred - Vizita bătranei doamne de Friederich Durrenmatt, regia Felix Alexa 1993)
* Dodge - Copilul îngropat de Sam Shepard, regia Cătălina Buzoianu, premiul UNITER (1996)
* Pierre de la Manque - Petru de Vlad Zografi, regia Cătălina Buzoianu (1998)
* Lear - Regele Lear de William Shakespeare, regia Dragoş Galgoţiu (1999)
* Marat - De Sade de Peter Weiss, regia Silviu Purcărete (2000)
* Claudius - Hamlet de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 2000
* Serebreakov - Unchiul Vanea de Anton Pavlovici Cehov, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra Bucureşti, 2001
* Fetisov - Colonelul Pasăre de Hristo Boicev, regia Alexandru Dabija,Teatrul Bulandra Bucureşti, 2001
* Jevakin - Căsătoria de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra Bucureşti, 2003
* Victor Rebengiuc - Top Dogs (Someri de lux) de Urs Widmer, regia Teodora Herghelegiu, Teatrul Arca Bucureşti, 2004
* Tatal- Şase personaje in căutarea unui autor de Luigi Pirandello, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra Bucureşti, 2005
* Preobrajenski - Inimă de câine de Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul National I. L. Caragiale, 2005
premiul UNITER (2005)
* Domnul Rice - Molly Sweeny de Brian Friel, regia Alexandru Dabija, Teatrul Bulandra Bucureşti, 2006
* Monsieur Jourdain/Domnul Jurdănescu - Burghezul gentilom după J.B.P. Moliere, regia Petrică Ionescu, Teatrul Naţional I. L. Caragiale, 2006
* Joe Keller - Toti fiii mei dupa Arthur Miller,regia Ion Caramitru, Teatrul National I. L. Caragiale, 2009

Filmografie

* Mîndrie (1956)
* Furtuna (1960)
* Darclée (1961)
* A fost prietenul meu (1961)
* Omul de lînga tine (1961)
* Poveste sentimentală (1961)
* Cinci oameni la drum (1962)
* Pisica de mare (1963)
* Pădurea spânzuraţilor (1964), regia Liviu Ciulei (film premiat la Cannes 1965) - Bologa
* Nay-dalgata nosht (1967)
* Cadou (1969) (TV)
* Castelul condamnaţilor (1969)
* Conspiraţia (1972)
* Zestrea (1972)
* Departe de Tipperary (1973)
* Dimitrie Cantemir (1973)
* Zidul (1974)
* Capcana (1974)
* Tanase Scatiu (1976), regia Dan Piţa
* O scrisoare pierdută (1977) (TV) - Tipătescu
* Cianura şi picătura de ploaie (1978)
* Doctorul Poenaru (1978)
* Buzduganul cu trei peceţi (1978)
* Profetul, aurul şi ardelenii (1978) - profetul
* Omul în loden (1979)
* Un echipaj pentru Singapore (1981)
* De ce trag clopotele, Mitică?, regia Lucian Pintilie (1981) - Iancu Pampon
* Înghiţitorul de săbii (1981)
* Faleze de nisip (1983), regia Dan Piţa
* Dreptate în lanţuri (1983)
* Încrederea (1984)
* Piciu (1985)
* Pădureanca (1987)
* Moromeţii (1988), regia Stere Gulea (film premiat la festivalurile din San Remo (Italia) şi Santarem (Portugalia) - Ilie Moromete
* Secretul armei secrete (1988)
* Balanţa (film)|Balanţa, regia Lucian Pintilie (1992) - primarul satului
* Cel mai iubit dintre pamînteni (1993)
* Prea târziu, regia Lucian Pintilie (1996)
* Omul zilei (1997)
* Cortul (1998)
* Terminus paradis (1998)
* Kínai védelem (1999)
* Tandreţea lăcustelor (2002) (TV)
* Niki Ardelean, colonel în rezervă, regia Lucian Pintilie (2003) - Niki Ardelean
* Raport despre starea naţiunii (2004)
* Un cartuş de kent şi un pachet de cafea (2004)
* Tertium non datur (2005)
* După ea (2006)
* La urgenţă, serial TV (12 episoade, 2006-2007)
* Medalia de Onoare, regia Peter Călin Netzer (2009) - Ion I. Ion
* Dublaj memorabil de voce- DEASUPRA TUTUROR (UP) Charles Muntz- în original vocea îi aparţine lui Christopher Plummer (2009)

Rating: 
0
No votes yet